Zaklada Slagalica

Vrline znanja – Čaglin kreće u akciju u zajednici

Datum objave: 28.01.2020. 10:11:17

U sklopu projekta „Vrline znanja – ulaganje u ljude i zajednice“ održana je radionica Povezivanje škole i zajednice - pokaži primjerom.

Osnovna škola Stjepana Radića u Čaglinu u popodnevnoj je smjeni okupila neka malo iskusnija lica kojima se nije bilo teško vratiti u školske klupe. Na radionici su sudjelovali predstavnici škole, Općine Čaglin, Matice umirovljenika Općine Čaglin, Eko centra Latinovac, Udruge za mlade Općine Čaglin, Nogometnog kluba Omladinac, DVD-a Čaglin, Šahovskog kluba Čaglin i Odbora za zaštitu i uređenje Sovskog jezera.

Nakon prezentacije o važnosti jačanja uloge škole kao dionika zajednice koji okuplja djecu, roditelje i nastavnike, koji može osigurati kvalitetne programe u zajednici i koji ima pozitivnu moć okupljanja članova zajednice, predstavnici udruga i ustanova predložili su neke ideje za poboljšanje kvalitete života u njihovoj zajednici, a sve s ciljem promocije održivog razvoja i socijalne kohezije. Dodatno, plan je bio mapirati potrebu i osmisliti konkretnu akciju u čijoj provedbi će svoj volonterski doprinos moći dati i učenici škole.

Ideja je bilo mnogo, neke od njih pronaći će svoje mjesto za realizaciju u sklopu novoosnovanog školskog volonterskog kluba, a ideja oko koje su se svi složili radnog je naziva „Zid“. U suradnji s različitim dionicima zajednice – predstavnicima Općine, škole, udruga, ustanova i učenicima, čaglinska zajednica odlučila se na oslikavanje velikog zida koji osigurava i jedan dio školskoga igrališta. Prepoznatljivi lokalni motivi (Sovsko jezero, općinski panj i dr.) krasit će jedan dio zida dugačkog čak 110 metara, a u akciju oslikavanja uključit će se i učenici škole.

Čaglin je složan – ovo je aktivnost koja će povezati zajednicu, koja će ostati vidljiva i koja će dobrim primjerom pokazati najmlađima kako su suradnja i briga o zajednici temelji za osiguravanje kvalitetnijeg života u zajednici.

Čeka nas puno posla, a već sredinom veljače i prvi sastanak na kojemu će se finalizirati zadatci i uloge. Plan aktivnosti je u izradi, a Zaklada Slagalica pružit će logističku i mentorsku podršku u razradi plana i realizaciji aktivnosti.

Projekt „Vrline znanja – ulaganje u ljude i zajednice“ provodi Volonterski centar Osijek i partneri Zaklada Slagalica, Zeleni Osijek, Grad Osijek, OŠ Antuna Gustava Matoša – Čačinci i Medicinska škola Osijek, a financira ga Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske kroz Švicarsko-hrvatski program suradnje.

Fotografije