Zaklada Slagalica

Vrline znanja - Čađavica

Datum objave: 05.02.2020. 12:32:10

U Osnovnoj školi Davorina Trstenjaka u Čađavici je u petak 30. siječnja održana radionica Povezivanje škole i zajednice - pokaži primjerom. Riječ je o aktivnosti koja se provodi kroz partnerski projekt "Vrline znanja - ulaganje u ljude i zajednice", a na radionici su sudjelovali predstavnici škole, Općine Čađavica, Vijeća roditelja i lokalnih udruga.

Nakon prezentacije o važnosti jačanja uloge škole kao dionika zajednice koji okuplja djecu, roditelje i nastavnike, koji može osigurati kvalitetne programe u zajednici i koji ima pozitivnu moć okupljanja članova zajednice, sudionici su predstavili svoje vizije idealne lokalne zajednice. Bilo je zanimljivo slušati o brojnim uspješnim projektima u Čađavici koji su povećali kvalitetu života svih mještana (sustav zdravstvene zaštite, dječji vrtić u izgradnji, pomoć u kući osobama starije životne dobi i dr.), no jednako tako, čuti prijedloge i želje sudionika vezane uz daljnju revitalizaciju zajednice.

Nakon razgovora o željenoj slici zajednice za 10 godina i resursima u zajednici, grupa se fokusirala na predlaganje akcija koje bi doprinijele pozitivnim promjenama, uzimajući u obzir i mogući volonterski doprinos školskog volonterskog kluba. Između više od 10 prijedloga, odabrana je akcija "Most", koja će konkretno i simbolično povezati različite generacije i različite sektore u zajednici. Neki prijedlozi (npr. posjete starijim mještanima, prikupljanje plastičnih čepova) će biti razmotreni kao dopuna programa školskog volontiranja, a prijedlog pomoći u akciji preseljenja i uređenja dječjeg igrališta bi također mogao biti iskorišten do kraja ove godine. Više o samoj akciji "Most" ćete moći saznati uskoro.

Projekt „Vrline znanja – ulaganje u ljude i zajednice“ provodi Volonterski centar Osijek i partneri Zaklada Slagalica, Zeleni Osijek, Grad Osijek, OŠ Antuna Gustava Matoša – Čačinci i Medicinska škola Osijek, a financira ga Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske kroz Švicarsko-hrvatski program suradnje.

Fotografije