Zaklada Slagalica

Volonterski klub iz Dalja u akciji Hrvatska volontira

Datum objave: 14.10.2021. 10:38:53

U manifestaciji Hrvatska volontira ove je godine prvi puta sudjelovala OŠ Dalj i to s proljetos osnovanim volonterskim školskim klubom. Zajednički nazivnik svih aktivnosti u toj školi bio je odgoj za volontiranje – upoznavanje učenika s volonterskim radom i konceptom volontiranja, ali i konkretne volonterske aktivnosti.

Volonterski klub 'Dvorište' OŠ Dalj osnovan je u projektu ‘Vrline znanja – ulaganje u ljude i zajednice'. Škola je dobila potporu zajednice te su osnutak kluba podržali Općina Erdut, Komunalno poduzeće 'Čvorkovac', Poduzetničko-razvojni centar Općine Erdut, Srednja škola Dalj, roditelji učenika te lokalni poduzetnici.

Današnje društvo obilježavaju brz način života i digitalna tehnologija i često se široj javnosti čini da se u obrazovanju djece i mladih zanemaruju praktične i tehničke vještine. te odnos prema zajednici u kojoj se živi i radi. Kada se u OŠ Dalj prošle godine razmišljalo o pokretanju volonterskoga kluba u školi, to bila jedna od ideja vodilja, kao i izgradnja duha zajedništva u zajednici u kojoj škola živi i djeluje. To je bio i poticaj kod osmišljavanja akcija za uključivanje u nacionalnu manifestaciju Hrvatska volontira.

Za manifestaciju Hrvatska volontira prijavili smo četiri aktivnosti: Možemo svi! – čišćenje okoliša škole, parka, šetnice uz Dunav, obale Dunava, ulica Dalja i Erduta; Volontiranje, što je to? – edukacija nastavnika i učenika o pojmovima volontiranje i volonteri; Rastimo zajedno – nastavak prošlogodišnje akcije sadnje stabala uz školsko igralište; Oboji smeđe i sivo u veselo i živo – nastavak prošlogodišnje akcije bojenja školske ograde uz školsko igralište.

Uključivanje u manifestaciju počelo je edukacijom za učitelje na kojoj su predstavljene ideje i dobri primjeri volonterstva, a svi su dobili materijal i ideje za organizaciju rada s učenicima u razrednoj i predmetnoj nastavi.

Nastavnici su zatim održali edukacijske aktivnosti i igre u svojim razrednim odjelima te su učenici doznali više o volontiranju i što uopće znači biti volonter i volontirati. A zatim je došao red na 'pravo' volontiranje. Učenici su, prema svojoj želi i interesu, bojili školsku ogradu uz nogometno školsko igralište (nastavak je to aktivnosti iz prošle školske godine) i prikupljali otpad i smeće na dunavskoj šetnici, uz obalu Dunava, u parku i na školskom igralištu te na ulicama Dalja, dok su učenici Područne škole Erdut to isto učinili u svom mjestu. Svi su, zapravo, bili iznenađeni prikupljenom količinom smeća, budući da oštrom oko volontera ništa nije promaknulo.

Za manifestaciju utrošili smo novčani iznos koji nam je bio na raspolaganju za kupnju boja za ogradu, sadnice stabala, zaštitnih rukavica i vreća za smeće za prikupljanje otpada, a za osvježenje sudionika kupljene su namirnice za pripremu palačinki, voda, pizze te slane i slatke grickalice za sudionike.

Polaznici izvannastavne aktivnosti Domaćinstvo, koja u OŠ Dalj djeluje tri godine, ispekli su palačinke sa slanim i slatkim nadjevom kojima su se počastili svi volonteri nakon uspješno obavljenoga posla.

Učenici su uložili puno volje i truda, a najviše svojega slobodnoga vremena. Aktivnosti vezane uz volontiranje i manifestaciju Hrvatska volontira nastavljaju se i sljedećih tjedana – slijedi sadnja stabala uz školsko igralište (u studenom, prema preporuci rasadnika).

Fotografije