Zaklada Slagalica

Uspješnice: Kad se male ruke slože nastaju sjajne stvari!

Datum objave: 05.07.2012. 13:07:25

Udruga izviđača „Slavonski hrast“ iz Osijeka kontinuirano radi na promidžbi zaštite prirode među svojim članovima u Osijeku, ali i šire. Stoga je u udruzi pokrenuta inicijativa "Kad se male ruke slože" koja je tijekom protekla tri mjeseca uz pomoć učitelja i odgajatelja iz 4 dječja vrtića i 8 osnovnih škola s područja Osijeka provela različite ekološke akcije.

Izrađeno je 44 kućice i hranilice za ptice koje su djeca sastavila i pobojala te postavila u krugu svojih vrtića i škola. Izradom i postavljanjem kućica i hranilica simbolički su ukazali na potrebu trajne brige o životinjskom i biljnom svijetu u neposrednom okruženju u kojem boravimo. Vrijedne dječje ruke su brzo svladale vještine koje su primjerenije odraslima nego djeci: brušenje, bojenje, zakivanje čavala, pritezanje vijaka... Djeca su uz pomoć odraslih označila natpisom stabla u dvorištu, posadila novo drvo i izradila stolove i klupe. Različite igre tematski vezane uz izviđaštvo, zaštitu prirode i suradnju dodatno su animirale sve sudionice inicijative.

Uloga djece i mladeži u ovakvim inicijativama izuzetno je važna: navikavamo ih da se odgovorno odnose prema zaštiti okoliša te vrlo rano shvate potrebu za njegovim očuvanjem, istovremeno primjer djece i mladeži u akciji može pozitivno utjecati na razmišljanja i ponašanje odraslih, osobito onih koji su po svojoj dužnosti i ulozi u društvu odgovorni za zaštitu prirode – rekao je voditelj inicijative Zorislav Babić.

Fotografije