Zaklada Slagalica

Uređivanje Markovog trga (Kreativna udruga mladih LIMES)

Datum objave: 08.12.2016. 13:42:50

Kreativna udruga mladih „Limes“ iz Slavonskog Kobaša uspješno je provela projekt pod nazivom „Uređenje Markovog trga“ u sklopu programa dodijele financijskih podrški „LokoVez“.

Krajem rujna 2016. godine krenuli su s provođenjem projekta procjenom stanja postojećeg dotrajalog i zapuštenog Trga u samom centru sela, na obali rijeke Save. Prve projektne aktivnosti bile su usredotočene na rušenje starih i bolesnih borova, čupanje korijenja i ravnanje površine što je zbog količine posla iziskivalo puno vremena. Na brojnim sastancima s izvođačima radova, volonterima – mještanima i članovima Udruge dogovorili su sve detalje oko nabave potrebnog materijala te krenuli sa radovima. Postavljena je staza koja vodi do spomenika poplavi iz 19. stoljeća, a uz šetnjicu i oko spomenika je postavljeno osam klupa i tri koša za smeće te su posađene nove sadnice katalpe. Na samom trgu nalazili su se aparati za točenje goriva, koji već godinama nisu bili u funkciji te su bagerima i oni uklonjeni, a na njihovo mjesto je simbolično postavljena gredica sa cvijećem. Stari, devastirani prostor trga, koji je nekoć okupljao mještane sada je u potpunosti restauriran i napokon je dobio funkciju koju zaslužuje i „čeka“ već godinama.

Predsjedniku udruge Josipu Jagodar Volonterski centar Osijek dodijelio je i godišnju nagradu za volontera pojedinca 5. prosinca 2016. godine.

Više o ovoj vrijednoj udruzi mladih možete pronaći na njihovoj facebook stranici.

Fotografije