Zaklada Slagalica

Mladforma – nova inicijativa mladih

Datum objave: 27.01.2020. 11:09:52

Skupina mladih aktivista, dugogodišnjih volontera i voditelja različitih aktivnosti, akcija i projekata za mlade u civilnom sektoru uvidjela je potrebu za stvaranjem kvalitetnijih uvjeta i prostora za uključivanje mladih u zajednicu.

U posljednje vrijeme često u medijskom prostoru čujemo od različitih protagonista društveno-političke scene „Mladi su budućnost“, a naše pitanje je što je s mladima koji žele raditi i biti aktivni u društvu DANAS?. Upravo zbog toga pokazala se potreba za kreiranjem neformalne inicijative mladih grada Osijeka – Mladforma.

Predstavljanje Mladforme održalo se u subotu, 25. siječnja u Caffe baru Peppermint, a okupilo je velik broj mladih – kako srednjoškolaca tako i studenata iz Osijeka.

Program predstavljanja Mladforme otvoren je predstavom „Izgubljeni u prostoru“ koju priprema i izvodi skupina mladih uključenih u projekt SOS koji provodi Zaklada Slagalica. Predstava tematizira nerazumijevanje sustava za potrebe mladih, a nakon njezine izvedbe otvoren je velik broj pitanja o društveno-političkom angažmanu mladih u gradu.

Odgovore na neka od pitanja ponudili su panelisti rasprave „Kažu da smo budućnost: a što je s mladima DANAS?“ – Berto Šalaj, profesor na Fakultetu političkih znanosti iz Zagreba, Martina Horvat dugogodišnja aktivistica i kreatorica neformalnih edukacijskih programa za mlade, predstavnica GOOD inicijative. Uz iskusne paneliste svoje mjesto na stolcu male pozornice našli su i osnivači Mladforme – Nikica Torbica iz Volonterskog centra i Matija Malinović iz udruge Iskra – Waldorfska inicijativa. Plan rada Mladforme i svoja iskustva u radu s mladima te motivaciju za osnivanje inicijative podijelili su mladima u publici, a nakon panel rasprave popis potencijalnih članova inicijative popeo se i na brojku od 20 zainteresiranih.

Mladforma je neformalna inicijativa mladih pokrenuta kako bi potaknula kreiranje i provedbu inicijativa, aktivnosti i projekata mladih, promoviranje i zagovaranje aktivnog građanstva i ljudskih prava, promociju građanskog odgoja i obrazovanja kroz organizaciju edukacija, radionica i tribina za mlade, organizaciju slobodnog vremena mladih, edukacijsku i organizacijsku podršku mladima, javno zagovaranje i utjecaj na lokalne politike za mlade. Mladforma se zasniva na volonterskom radu skupine entuzijasta koji žele doprinijeti zajednici u kojoj žive, a većina kojih je tijekom proteklih godinu i pol dana bila uključena u različite aktivnosti projekta SOS.

Predstava se održala u sklopu projekta S.O.S. (socijaliziraj - osvijesti - samozaposli) koji provodimo u partnerstvu s Gradom Pula-Pola, udrugom Alumni FET Pula i Zakladom za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva iz Pule, a financiran je sredstvima Europske unije iz programa Europski socijali fond.

Projektom S.O.S. želimo utjecati na smanjenje stope nezaposlenosti i socijalne isključenosti radeći na konkurentnosti mladih na tržištu rada, rješavajući probleme nedovoljnog razvoja socijalnih i organizacijskih vještina te drugih kompetencija. Projekt se provodi na području Istarske i Osječko-baranjske županije.

Fotografije