Zaklada Slagalica

Kritična masa može puno - budući treneri Forum kazališta vratili se iz Pule s novim vještinama i idejama

Datum objave: 01.04.2019. 11:49:03

Zaklada Slagalica u suradnji s Gradom Pula, Zakladom za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva iz Pule te Istarskim narodnim kazalištem - Gradskim kazalištem Pula, organizirala je radionicu o primjeni metoda Kazališta potlačenih u radu s mladima. Dvanaest sudionika radionice iz Osijeka vratili su se iz Pule s novim znanjima i vještinama koje će u idućem razdoblju primijeniti u svom radu s mladima.

Mjesto radnje bilo je Istarsko narodno kazalište, a voditelj Aleksandar Bančić – dramski pedagog s dugogodišnjim iskustvom u radu s mladima koji koristi metode i tehnike Boalovog Kazališta potlačenih. Riječ je o programu neformalnog obrazovanja temeljenom na primjeni kazališnih metoda čije forme, metode i proces na različite načine doprinose emancipaciji i osnaženju mladih odraslih osoba i olakšavaju proces njihove tranzicije u odraslost.

Tako je grupa sudionika koji rade s djecom i mladima iz Osječko-baranjske i Istarske županije kroz tjedan dana obradila različite teme koje predstavljaju izazove mladima, raspravljala o mogućnostima utjecaja na lokalne javne politike za mlade, ali se i sama okušala kao publika u Forum kazalištu. Naime, sudionici edukacije sudjelovali su u predstavi forum-kazališta #tonijeljubav koja je nastala u suradnji Istarskog narodnog kazališta - Gradskog kazališta Pula i Sigurne kuće Istra. U njoj sudjeluju članovi Dramskog studija INK-a, koji kroz glumačku igru govore o problemima i izazovima odrastanja kada su u pitanju prve mladenačke veze. Svojim glumačkim intervencijama sudionici edukacije utjecali su na razvoj predstave i razumijevanje tematike ali se i okušali u glumi na pravim kazališnim daskama.

„Trening za trenere nadmašio je moja očekivanja. Nadao sam se, na temelju nekih skromnih ranijih iskustava s forum kazalištem, kako ću dobiti koristan alat za rad s mladima, pogotovo onima koji su na neki način marginalizirani. Dobio sam ne samo to, nego i praktično sredstvo kojim je moguće aktivno sudjelovati u oblikovanju društva u kojem živimo. Kada svemu tomu dodamo upoznavanje novih ljudi, kritične mase koja može puno, onda ovakav tip edukacije zaslužuje pet zvjezdica. „ rekao je Pavle Mamužić, jedan od sudionika edukacije.

„Ono što je specifično za ovakvu vrstu komunikacije, a meni se osobno najviše svidjelo, jest kazališni jezik koji obuhvaća sve osjetilne aparate. Zamisao rješenja problema odmah se provodi u djelo te je svatko aktivan sudionik u dijalogu scene – publike, odnosno glumaca i gledatelja glumaca. Metoda je sjajan alat za rad s mladima koji se često ne znaju adekvatno izraziti, a žele da se njihov glas čuje u zajednici bilo da je ta zajednica škola, obitelj, ljubavni ili prijateljski odnos. Upravo ovakvi interaktivni oblici rješavanja problema učinkovitiji su u oblikovanju i izražavanju kritičkog mišljenja mladih.“ – rekla je Željka Geto, sudionica edukacije.

Osim na edukaciji Kazališta potlačenih, sudionici su sudjelovali i na sastanku s predstavnicima Savjeta mladih Grada Pule, a svoja iskustva u radu podijelili su sa sudionicima edukacije među kojima je bio i predsjednik Savjeta mladih Grada Osijeka. Odlaskom na predstavu Mistero Buffo – zbirku satiričnih monologa u izvedbi Valtera Roše obilježili smo i Svjetski dan Kazališta, a šlag na tortu bio je posjet Društvenom centru Rojc.

Tko u Rojcu nije bio, teško da će osjetiti moć kojom raspolaže kritična masa koju čine 106 udruga smještenih na prostoru od 17 tisuća četvornih metara. Stara vojarna pretvorena je u pogon kulture, kreativnosti, stvaralaštva i mjesto u kojemu se kreira javno mnijenje, kritičko promišljanje, djelovanje unutar lokalne zajednice, a postalo je primjerom pozitivne prakse sudioničkog upravljanja u kulturi.

Sudionici edukacije već se „bacaju“ na nove planove i realizaciju ideja nastalih tijekom tjedan dana, a pozitivnu energiju koju su dobili na edukaciji usmjerit će na stvaranje novih i utjecaj na već postojeće lokalne politike za mlade. Kritična masa može puno – a novi treneri za trenere vjeruju u promjenu u svojoj lokalnoj zajednici. Kako bi rekli naši sudionici: Učinimo to!

Radionica se održala u sklopu projekta S.O.S. (socijaliziraj - osvijesti - samozaposli) koji provodimo u partnerstvu s Gradom Pula-Pola, udrugom Alumni FET Pula i Zakladom za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva iz Pule, a financiran je sredstvima Europske unije iz programa Europski socijali fond.

Projektom S.O.S. želimo utjecati na smanjenje stope nezaposlenosti i socijalne isključenosti radeći na konkurentnosti mladih na tržištu rada, rješavajući probleme nedovoljnog razvoja socijalnih i organizacijskih vještina te drugih kompetencija. Projekt se provodi na području Istarske i Osječko-baranjske županije.

Fotografije