Zaklada Slagalica

Kongres savjeta mladih Republike Hrvatske i konferencija "Zdravlje mladih"

Datum objave: 05.10.2020. 14:35:58

Ovoga vikenda bili smo gosti na Kongresu savjeta mladih Republike Hrvatske i konferenciji "Zdravlje mladih" u organizaciji Savjeta mladih Grada Osijeka i Koordinacije savjeta mladih RH. Na konferenciji je sudjelovalo 30ak članova i članica gradskih i županijskih savjeta mladih iz cijele Hrvatske. Nakon uvodnog dijela na kojemu se raspravljalo o mogućnostima financiranja aktivnosti i gradova u kojima djeluju savjeti mladih, članovi i članice sudjelovali su u zanimljivom predavanju mlade psihologinje i youth workerice Ljubice Brigitte Nikić. Tema predavanja bila je mentalno zdravlje mladih i najčešći mitovi s kojima se susrećemo.

Nakon predavanja o mentalnom zdravlju mladih, kroz interaktivnu radionicu prema metodi gallery walk-a, pokušali smo pronaći nove prijedloge i rješenja za poboljšanje percepcije mladih o važnosti mentalnog zdravlja. Pričali smo i o važnosti i ulozi gradskih i županijskih savjeta mladih te predlagali nove ideje za kampanje i poboljšanje vidljivosti mentalnog zdravlja mladih.

Svi prijedlozi, ideje i aktivnosti koje su članovi i članice savjeta mladih predložile bit će uvrštene u dokument s prijedlozima za poboljšanje lokalnih politika za mlade.

Interaktivna radionica se održala u sklopu projekta S.O.S. (socijaliziraj - osvijesti - samozaposli) koji provodimo u partnerstvu s Gradom Pula-Pola, udrugom Alumni FET Pula i Zakladom za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva iz Pule, a financiran je sredstvima Europske unije iz programa Europski socijali fond.

Projektom S.O.S. želimo utjecati na smanjenje stope nezaposlenosti i socijalne isključenosti radeći na konkurentnosti mladih na tržištu rada, rješavajući probleme nedovoljnog razvoja socijalnih i organizacijskih vještina te drugih kompetencija. Projekt se provodi na području Istarske i Osječko-baranjske županije.