Zaklada Slagalica

Izgubljeni u prostoru u "Ruđerici"

Datum objave: 12.02.2020. 10:28:08

Skupina mladih aktivista uključenih u projekt SOS izvela je predstavu „Izgubljeni u prostoru“ prema metodi kazališta potlačenih u Tehničkoj školi i prirodoslovnoj gimnaziji Ruđera Boškovića u Osijeku. U suradnji s profesoricom povijesti Ozanom Vignjević 40ak učenika viših razreda dobilo je priliku biti dijelom interaktivne kazališne metode i svojim komentarima doprinijeti rješavanju postavljenih problema i izazova s kojima se susreću mladi.

Izvedba u „Ruđerici“ imala je nekoliko intervencija koje su se ticale problematike pasivnosti mladih, nepotizma i povlaštenog položaja određenih predstavnika sustava i lažnog predstavljanja radi ostvarivanja viših ciljeva. Predložene intervencije, tj. ideje za rješavanje postavljenih izazova poslužit će za kreiranje dokumenta s prijedlozima za poboljšanje lokalnih politika za mlade. Nakon izvedbe predstave članovi legislativnog kazališta razgovarali su s učenicima o važnosti aktivnog uključivanja u rad škole, vijeće učenika i projekte koje škola provodi, ali i o uključivanju u svoju zajednicu. Predstavljena je i neformalna inicijativa za mlade – Mladforma, a neki od učenika pokazali su interes za uključivanjem u inicijativu.

Predstava se održala u sklopu projekta S.O.S. (socijaliziraj - osvijesti - samozaposli) koji provodimo u partnerstvu s Gradom Pula-Pola, udrugom Alumni FET Pula i Zakladom za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva iz Pule, a financiran je sredstvima Europske unije iz programa Europski socijali fond.

Projektom S.O.S. želimo utjecati na smanjenje stope nezaposlenosti i socijalne isključenosti radeći na konkurentnosti mladih na tržištu rada, rješavajući probleme nedovoljnog razvoja socijalnih i organizacijskih vještina te drugih kompetencija. Projekt se provodi na području Istarske i Osječko-baranjske županije.

Fotografije