Zaklada Slagalica

Izgubljeni u prostoru u "Građi"

Datum objave: 31.01.2020. 12:44:30

Graditeljsko-geodetska škola u Osijeku otvorila je vrata skupini mladih koja priprema i izvodi predstavu „Izgubljeni u prostoru“ prema metodi kazališta potlačenih. U suradnji s profesoricom hrvatskog jezika i književnosti i voditeljicom dramske skupine škole, Stelom Macakanjom-Bačić, 20ak učenika viših razreda sudjelovalo je u rješavanju izazova postavljenih u predstavi. Izvedba u Građi imala je najviše intervencija u scene do sada, a učenici su pokazali kako jako dobro razumiju (ne)funkcioniranje sustava za potrebe mladih.

Neke od intervencija dotaknule su se i pasivnosti mladih, ali i problema nepotizma i korupcije u sustavu. Predložene intervencije, tj. ideje za rješavanje postavljenih izazova poslužit će za kreiranje dokumenta s prijedlozima za poboljšanje lokalnih politika za mlade. Nakon izvedbe predstave članovi legislativnog kazališta razgovarali su s učenicima o važnosti uključivanja u zajednicu kroz aktivizam i volontiranje, a neki od učenika iskazali su interes za uključivanjem u radionicu „Politika i što ja tu mogu“ - modeli zagovaranja za unaprjeđenje javnih i lokalnih politika vezanih uz mlade koju Zaklada Slagalica organizira u sklopu SOS projekta.

Predstava se održala u sklopu projekta S.O.S. (socijaliziraj - osvijesti - samozaposli) koji provodimo u partnerstvu s Gradom Pula-Pola, udrugom Alumni FET Pula i Zakladom za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva iz Pule, a financiran je sredstvima Europske unije iz programa Europski socijali fond.

Projektom S.O.S. želimo utjecati na smanjenje stope nezaposlenosti i socijalne isključenosti radeći na konkurentnosti mladih na tržištu rada, rješavajući probleme nedovoljnog razvoja socijalnih i organizacijskih vještina te drugih kompetencija. Projekt se provodi na području Istarske i Osječko-baranjske županije.

Fotografije