Zaklada Slagalica

PANEL RASPRAVA O ULOZI GRADOVA, GRAĐANA I LOKALNIH ZAJEDNICA U ENERGETSKOJ TRANZICIJI

Datum objave: 17.03.2022. 09:28:18

S ciljem upoznavanja šire zajednice s pozitivnim tranzicijskim inicijativama Zelena Istra organizirala je panel diskusiju “Energetska tranzicija - grad, građani i lokalne zajednice” 16. ožujka 2022., u Puli.

Na panel diskusiji izlagali su Mario Rajn, gradonačelnik Grada Križevaca, Valter Glavičić, gradonačelnik Grada Labina, Ugo Toić, voditelj Otočne razvojne agencije za očuvanje otočja Cres - Lošinj te predsjednik Skupštine energetske zadruge Apsyrtides, Lorena Dropulić, voditeljica Pododsjeka za energetsku učinkovitost Upravnog odjela za prostorno planiranje i zaštitu okoliša Grada Pule te Ivan Zoković iz Zelene energetske zadruge, voditelj projekta “Križevački sunčani krovovi”, prve hrvatske solarne elektrane koju su financirali građani, te energetske tranzicije otoka Korčule. Panel raspravu je moderirao Bernard Ivčić iz Zelene akcije.

U ugodnoj atmosferi, okupljeni su imali priliku saznati o energetskim zadrugama KLIK iz Križevaca te cresko-lošinjskoj zadruzi Apsyrtides i projektu izgradnje komunalnih solarnih elektrana koje će biti financirane novcem građana i otočnih tvrtki. Govorilo se o dekarbonizaciji otoka Cresa i Lošinja, klimatskoj neutralnosti Križevaca, kao i solarizaciji Pule. Na panel diskusiji predstavljen je i projekt PVMax REGEA-e kojim se dodjeljuje besplatna usluga tehničke pomoći za pripremu izgradnje najmanje 100 MW sunčanih elektrana integriranih na krovove više od 3000 obiteljskih kuća, javnih i privatnih zgrada u Hrvatskoj.

Panel je bio namijenjen građanima, predstavnicima javnog i poslovnog sektora te civilnog društva.

Događaj se održao u sklopu projekta “SUSTINEO - Suradnjom, sudjelovanjem, istraživanjem i edukacijom za održivost” koji ima za cilj povezivanje i umrežavanje udruga, lokalne samouprave i visokoobrazovnih institucija te jačanje kapaciteta za zajedničko djelovanje u provedbi održivog razvoja.