Zaklada Slagalica

Ecovillage Design Education: life changing iskustvo

Datum objave: 01.08.2022. 10:58:13

U novonastalim okolnostima dobro je razmišljati nekoliko koraka unaprijed, a novi pristupi zajednici, aktivizmu i solidarnosti prema okolišu neizostavne su teme onih koji promišljaju održivo i drugačije. Tako se promišljalo i na trotjednom EDE Treningu u eko-selu Schloss Tonndorfu u Njemačkoj. Polaznici još uvijek prikupljaju dojmove s Treninga jer, kako kažu, ovo je zaista bilo intenzivno iskustvo. Mi im vjerujemo.

Ovo su njihovi dojmovi:

"Srpanjski tjedni u Schloss-Tonndorfu bili su za mene jedno sasvim posebno iskustvo. Prvo ekoselo, prvi boravak u zajednici koja živi, radi i diše na takav način. Prva edukacija u trajanju od čak tri tjedna, s intenzivnim učenjem i življenjem u grupi. Prvo malo duže spavanje na otvorenom, u šatoru i pod zvjezdanim nebom. Dragocjena iskustva koja zasigurno nosim sa sobom."- Ivana Kordić. Ovako je naša Ivana, sudionica EDE Treninga, opisala svoje iskustvo u eko-selu Schloss-Tonndorf.

"Ovako s malo odmaka, čini mi se da smo bili u iznimno dobrim facilitatorskim rukama s posebnim naglaskom na domaće snage. Kao novo formirana pokazno/učeća zajednica uspjeli smo iskusiti i prebroditi mnoge prepreke i izazove koji idu s time. Iz prve ruke imala sam priliku svakodnevno stjecati nova iskustva, vještine i usvajati raznolika znanja. Osim meni osobno najzanimljivije socijalne komponente istakala bih zadovoljstvo cijelim konceptom tečaja. Učenje na praktičnim primjerima i kroz autentična iskustva bivanja članom zajednice dragocjeni je osobni kapital koji ću nositi dalje kroz život, a nadam se s vremenom i implementirati u lokalnoj zajednici. Najdragocjenija su ipak nova poznanstva i povezivanja prvenstveno s članovima nacionalnog tima. Još jednom zahvaljujem na ukazanoj mi prilici. " - Andreja Iskra

"Najvažnije je naravno kako je bilo sudionicima. A meni je kao treneru i organizatoru jako drago da smo usprkos svemu napokon upriličili trening i prilično sam zadovoljan rezultatima, pogotovo u smislu kontakata koje su sudionici uspostavili međusobno, ali i u smislu projekata koje su osmislili u aspektu treninga koji se zove Design Studio." - Veljko Armano Linta, voditelj Treninga.

Fotografije s Treninga možete pogledati na linku.

*Training for Future je certificirani program Gaia Education – vodećeg pružatelja programa obrazovanja za održivi razvoj. Trening u trajanju od 3 tjedna pokrio je četiri dimenzije održivog razvoja: socijalnu, ekološku, ekonomsku i kulturalnu s novom integriranom dimenzijom dizajniranja vlastitog projekta.

Zaklada Slagalica partner je na projektu uz još pet organizacija iz Češke, Slovenije, Nizozemske, Danske i Njemačke.