Zaklada Slagalica

Apel Vladi Republike Hrvatske - podrška organizacijama civilnog društva

Datum objave: 19.04.2016. 12:22:43

15. travnja je trebao biti otvoren novi, šesnaesti po redu ciklus natječaja za građanske akcije "Naš doprinos zajednici". Na žalost, kao posljedica novog prijedloga Uredbe o kriterijima za utvrđivanje korisnika i načinu raspodjele dijela prihoda od igara na sreću za 2016. godinu, objava ovog natječaja je do daljnjeg odgođena. Naime, na sjednicu Vlade 5. travnja 2016. upućen je prijedlog Uredbe kojom se za projekte udruga, točnije razvoj civilnog društva, smanjuje iznos predviđenih sredstava od djela prihoda od igara na sreću za 9,8% u odnosu na 2015. To je za 70% manje ukupnih sredstava koja su 2015. godine bila usmjerena u tu svrhu, a alternative za prijavu sličnih akcija građana u 2016. godini nema.

Natječaj "Naš doprinos zajednici" se na području Slavonije pokazao kao potreban i koristan program financijskih podrški, namijenjen rješavanju malih, ali važnih, lokalnih potreba. Od 2008. godine kada je njegova provedba na ovom području povjerena Zakladi Slagalica do prosinca 2015. godine odobreno je 213 financijskih podrški ukupne vrijednosti 2.847.142,32 kn. Veliki broj prijava svake godine iznova potvrđuje veliko zanimanje i potrebu - do sada se 900 organizacija natjecalo za ove podrške što govori o spremnosti građana i građanki na aktivno sudjelovanje u razvoju svojih lokalnih zajednica diljem Slavonije. Ponosni smo na rezultate provedenih akcija jer su u najvećem broju uspjele okupiti veliki broj volontera/ki, zainteresirati i uključiti dodatne donatore i podržavatelje, i najvažnije, uspjele su ostaviti pozitivan trag u svakoj zajednici u kojoj su se provodile. 19.320 volontera i 63.308 izravnih korisnika samo su neki od pokazatelja koliki je doseg provedenih aktivnosti. Posebno ističemo kako je riječ o jedinom natječaju na ovom području koji je otvoren malim i novoosnovanim udrugama. Lokalne organizacije koje svoje aktivnosti provode volonterski, posvećeno i uz iznimno ograničena financijska sredstva, teško mogu ostvariti korist od velikog broja najavljenih natječaja iz europskih sredstava. Pogotovo ako je riječ o aktivnostima koje su usmjerene jednokratnim akcijama za povećanje kvalitete života u malim sredinama kao što su uređenja dječjih igrališta, javnih površina, školskih dvorišta i sl.

Zaklada Slagalica je supotpisala APEL Vladi Republike Hrvatske koji je nastao na inicijativu nekoliko organizacija civilnog društva. Vjerujemo u važnost podrške različitim organizacijama civilnog društva koje rade na razvoju i unaprjeđenju kvalitete života različitih kategorija stanovništva, lokalnih zajednica i društva u cjelini. Naše iskustvo suradnje s udrugama na području Slavonije uvijek iznova potvrđuje izniman potencijal za lokalna rješenja lokalnih problema i smatramo nužnim održati jedinstvene programe financiranja organizacija civilnog društva kakav je i "Naš doprinos zajednici".

Ukoliko podržavate APEL dovoljno je poslati mail podrške, uz puni naziv organizacije, na e-mail: salter@vcos.hr, do 20. travnja 2016. godine.