Zaklada Slagalica

Sudionici projekta "Tko ako ne ti" "pitchali" svoje ideje

Datum objave: 05.04.2019. 10:23:28

Prva radionica projekta "Tko ako ne ti" otvorila je neka nova i zanimljiva pitanja. Kako najbolje prezentirati svoju projektnu ideju donositeljima odluka, kako prikupiti potrebna financijska sredstva za realizaciju projekta i koje sve alate trebamo koristiti u realizaciji ideje?

Nakon upoznavanja i predstavljanje svojih ideja, zajednička diskusija predstavnica Zaklade i udruga koje su prijavile svoje projektne ideje, potvrdila je važnost uključivanja građana u procese odlučivanja iz više razloga. Neki od njih su: dobre ideje, zainteresiranost, motiviranost i spremnost preuzimanja odgovornosti za poboljšanje kvalitete života u svojim gradskim četvrtima i mjesnim odborima. Razmjena ideja ukazala je na mogućnost suradnje i međusobne podrške između sudionika u realizaciji pojedinih projektnih prijedloga.

Upravo zbog toga organizirana je i prva radionica s predstavnicima udruga koje su prijavile svoje projektne ideje kako bi na što kvalitetniji način uspjeli realizirati predloženo i poboljšati kvalitetu života unutar svoje gradske četvrti i/ili mjesnog odbora. Kako bi sudionici što bolje razumijeli procedure i postupke vezane uz predlaganje i sudjelovanje u donošenju odluka koje se tiču gradskih četvrti i mjesnih odbora, na radionici je sudjelovao i Siniša Gregoran, pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, promet i mjesnu samoupravu. Kako će predstavnici udruga svoje ideje prezentirati Vijećima gradskih četvrti i mjesnih odbora iz kojih dolaze, na radionici je organizirana simulacija Vijeća, a svi sudionici mogli su komentirati predložene ideje.

Idući korak je organizacija sastanaka s Vijećima gradskih četvrti i mjesnih odbora, a cilj sastanka je prezentirati razrađene ideje, korake realizacije, proračun i potrebnu dodatnu financijsku podršku za realizaciju projektne ideje. Rezultat sastanka, odnosno zajedničke diskusije bi trebala biti odluka o tome prihvaća li /podržava li Vijeće GČ/MO provedbu predložene inicijative građana, te okvirni plan nastavka rada.

Kako su predložene ideje vrlo različite i po sadržaju i po potrebnim sredstvima za realizaciju, uz volonterski doprinos građana i ostalih subjekata s područja GČ i MO postoji mogućnost realizacije i više od jedne akcije.

Predstavnici udruga pripremaju se za svoje prezentacije na Vijeću, a mentorska podrška Zaklade im je na raspolaganju.

Projekt podržava zaklada C. S. Mott u okviru Programa "Globalni izazovi, lokalna rješenja" koji provodi Akademija za razvoj filantropije u Poljskoj"