Zaklada Slagalica

Održivi razvoj i kultura suradnje u Tenji

Datum objave: 17.06.2019. 12:08:43

U sklopu projekta „Tko ako ne ti“ Zaklada Slagalica u suradnji s Mjesnim odborom Tenja organizirala je radionicu „Kako potaknuti održivi razvoj u lokalnoj zajednici“. Polaznici radionice bili su predstavnici organizacija civilnog društva, predstavnici Mjesnog odbora i zainteresirani pojedinci koji žele potaknuti razvoj svoje zajednice kroz različite aktivnosti.

Voditelji radionice su Veljko i Ana Armano Linta, praktičari u području održivog razvoja i kulture suradnje, a polaznici radionice usvojili su dodatna znanja i vještine za provođenje različitih aktivnosti i intervencija unutar svoje zajednice. Radionica se održala u subotu, 15. lipnja u Hrvatskom domu Tenja.

Polaznici radionice su kroz teorijski dio dobili uvid u opće stanje unutar sve četiri dimenzije održivog razvoja. Tako se raspravljalo o klimatskim promjenama, monetarnom sustavu, regenerativnoj poljoprivredi i sociokraciji – kulturi suradnje. Kroz konkretne primjere suradnje unutar zajednice, polaznici su utvrdili potrebe svojih sumještana i donijeli odluku o realizaciji ponuđenih ideja na radionici. Tako će aktivni pojedinci Tenje pokušati realizirati predložene aktivnosti u suradnji sa svim zainteresiranim udrugama i pojedincima u zajednici.

Mjesni odbor Tenja u suradnji s Kristijanom Šimičićem i Majom Viduman, koji su i prijavili svoju projektnu ideju, do kraja će mjeseca realizirati projekt #ZajedništomKontraVandalizma, a Zaklada će sufinancirati potreban iznos za realizaciju projekta. Osim toga, organizirat će se i kampanja za prikupljanje ostatka potrebnih sredstava za realizaciju projekta. Do kraja mjeseca mještani Tenje obnovit će dio Hrvatskog doma koji je oštećen velikim rupama u fasadi, ispisan znakovima koji pozivaju na podjelu, mržnju, netrpeljivost prema određenim skupinama društva, no najviše od svega narušavaju izgled objekta koji mještani Tenje koriste gotovo svakodnevno. Osim toga, prijavitelji će urediti park u blizini Hrvatskog doma Tenja u sklopu kojeg će se postavili klupe izrađene od drvenih paleta, koševi za otpatke, urediti stabla u parku i postaviti mali golovi za nogomet za djecu.

Radionica je dio aktivnosti u sklopu projekta „Tko ako ne ti“. Cilj projekta je potaknuti građane na zajedničko kreiranje sigurnih, inkluzivnih i pristupačnih zelenih i javnih površina, posebice onih koje mogu i žele koristiti mladi, osobe starije životne dobi i osobe s invaliditetom iz obodnih gradskih četvrti.

Projekt podržava zaklada C. S. Mott u okviru Programa "Globalni izazovi, lokalna rješenja" koji provodi Akademija za razvoj filantropije u Poljskoj"

Fotografije