Zaklada Slagalica

Od starih guma i drvenih paleta do dječjeg igrališta

Datum objave: 08.07.2019. 10:54:03

Sudionici projekta "Tko ako ne ti" nastavili su s realizacijom odobrenih aktivnosti. Nakon što je Izviđački klub Javor postavio novu klupu i ucrtao polja za dječju igru "Školice" na prostoru javno zelene površine u Donjem gradu, kreativna ekipa iz Mjesnog odbora Josipovac pretvorila je zelenu površinu u jedinstveno igralište za djecu i roditelje.

Odbačene automobilske i traktorske gume pretvorili su gusjenicu, žabu, dječji traktor, bolid formule 1, žirafu, puža, šalice za čaj, ljuljačke, pješčanike, igralište za preskakanje. Drvene palete pretvorili su u dječje kućice, klupe za odmor i stolove. Stvorili su i nogometno igralište, a uskoro će nastati i igralište za odbojku i badminton.

U realizaciji aktivnosti sudjelovali su aktivni mještani Tenje, a tenjski poduzetnici pomogli su u nabavci ostatka materijala potrebnog za izgradnju parka.

Osim provedenih aktivnosti na kojima su radili Izviđački klub Javor i MO Tenja, očekuje nas i akcija koju pripremaju mještani Mjesnog odbora Josipovac, a koji će urediti izletište uz staru Dravu s ciljem sigurnijeg korištenja tijekom cijele godine. Uređenje obuhvaća obnovu krovišta na bungalovu Športsko ribolovnog kluba Linjak. Bungalov se nalazi na javnoj zelenoj površini koju prema iskazima mještana MO Josipovac, ali i predstavnika Osnovne škole Josipovac i Dječjeg vrtića Josipovac koriste za školu/boravak u prirodi, a brojni građani koriste kao izletište za okupljanje, druženje i razne druge prigode. Obnova krovišta doprinijet će sigurnijem korištenju u slučaju kiše i za hladnijih dana.

Prije samog uređenja bungalova, mještani Josipovca imat će priliku sudjelovati na radionici "Održivi razvoj i aktivizam u zajednici" koju će voditi Veljko i Ana Armano Linta, praktičari iz područja održivog razvoja, kulture suradnje i aktivizma u zajednici. Radionica će se održati 26. srpnja od 16 do 20 sati u prostorima Hrvatskog doma u Josipovcu, a namjenjena je predstavnicima udruga, škole i vrtića te svim zainteresiranim pojedincima na poručju MO Josipovac.

Foto: Kristijan Šimičić

Projekt podržava zaklada C. S. Mott u okviru Programa "Globalni izazovi, lokalna rješenja" koji provodi Akademija za razvoj filantropije u Poljskoj"

Fotografije