Zaklada Slagalica

Kako potaknuti održivi razvoj kroz rad u zajednici?

Datum objave: 29.04.2019. 11:12:44

Sudionici projekta „Tko ako ne ti“ subotnje prijepodne iskoristili su za interaktivnu radionicu održivog razvoja pod vodstvom Veljka i Ane Armano Linta.

Svijet u kojemu živimo dio je civilizacijskog stroja koji svakodnevno proizvodi veliku količinu informacija, stvari i uređaja. S obzirom na kompleksnost društvene, ekonomske, ekološke i svjetonazorske dimenzije održivog razvoja, Ciljevi održivog razvoja Ujedinjenih naroda izvrstan su alat za zajedničko dogovaranje akcija i djelovanje unutar svojih zajednica. „Kako potaknuti održivi razvoj kroz rad u zajednici“ radionica je na kojoj su se sudionici osvrnuli na neka od važnijih pitanja; Kako svojim angažmanom možemo utjecati na promjene unutar zajednice?, Što su Globalni ciljevi?, Kako nam mogu pomoći Ciljevi održivog razvoja?, Što konkretno možemo učiniti da poboljšamo uvjete života u lokalnim zajednicama?. Sudjelovanjem na radionici polaznici su razvili sposobnost strateškog promišljanja, proaktivnosti, društvene angažiranosti te stekli nove vještine i alate za bolje promišljanje i poticanje održivosti unutar lokalne zajednice.

Voditelji radionice bili su Veljko Armano Linta, ovlašteni arhitekt i Gaia facilitator sa završenim programima Gaia Education Design for Sustainability, Training of Trainers i Sustainable Development Goal Multiplier i Ana Armano Linta, dizajnerica i facilitatorica u području održivosti u četiri dimenzije (društvena, kulturalna, ekološka i ekonomska).

Radionica je dio aktivnosti u sklopu projekta „Tko ako ne ti“. Cilj projekta je potaknuti građane na zajedničko kreiranje sigurnih, inkluzivnih i pristupačnih zelenih i javnih površina, posebice onih koje mogu i žele koristiti mladi, osobe starije životne dobi i osobe s invaliditetom iz obodnih gradskih četvrti.

Projekt podržava zaklada C. S. Mott u okviru Programa "Globalni izazovi, lokalna rješenja" koji provodi Akademija za razvoj filantropije u Poljskoj"