Zaklada Slagalica

Virtualno putovanje u zajednice

Datum objave: 30.04.2020. 12:51:00

Zbog novonastale situacije uzrokovane epidemijom korona virusa (covid_19) Zaklada nije bila u mogućnosti provoditi aktivnosti u zajednicama, ali sukladno preporukama i smjernicama nadležnih institucija otvorila je mogućnost provedbe aktivnosti korištenjem dostupnih online alata. Tako smo virtualno uspjeli otputovati u Vukovar, Vinkovce, Đakovo, Slavonski Brod i Dardu. Zajednice koje su se prijavile na Program polako su se prilagodile novonastaloj situaciji koja je otvorila neka nova pitanja i postavila neke nove izazove. No, ništa nije teško kada imate dobru inicijativu, volju i ideju za razvijanjem zajednice u kojoj djelujete. Predstavnici zajednica pokazali su spremnost na suradnju i prilagodbu svojih aktivnosti situaciji koja nam je svima još uvijek nepoznata.

Đakovačka Arla – udruga za promicanje urbane kulture svoje je aktivnosti prilagodila situaciji. Ideja realiziranja alternativnog piknika u Đakovu okupila je velik broj mladih entuzijasta koji svojoj zajednici žele ponuditi nešto novo. Uz mentorsku podršku Zaklade i sukladno mjerama koje se provode, udruga je započela s virtualnim sastancima, kontaktiranjem potencijalnih partnera i suradnika na aktivnosti, a planirani termin u lipnju prolongirat će se do jeseni. Predstavnici udruge pripremaju zamolbe za donacije i suradnju, a novonastala situacija donijela je neke nove ideje i aktivnosti koje će se provoditi na Pikniku.

Medicinska škola iz Slavonskog Broda vrijedno radi na pripremi programa za školski volonterski klub, a uz mentorsku podršku Zaklade povezat će se i s ostalim volonterskim klubovima iz srednjih škola. Početkom iduće školske godine Zaklada će održati radionicu o organiziranju zajednice za volontere školskog volonterskog kluba. Do tada, želimo svu sreću svim školarcima i nastavnicima te uspješan završetak ove školske godine.

Vinkovci su spremni za novu dimenziju Sopota - izletište koje se proteže uz rijeku Bosut objedinjuje ugostiteljski objekt, teren za odbojku na pijesku, dječje igralište. Povezano je i sa Sopotskim kućicama: četiri kućice koje su izgledom i tehnikom građenja vjerne replike kućica iz sopotske kulture. U ovom trenutku u samim kućicama nema dodatnih sadržaja, a upravo zbog toga sudionici Programa žele pokrenuti novi sadržaj na Sopotu. Predstavnice Društva naša djeca, izviđača, Udruge Retroperspektiva i aktivni pojedinci u Vinkovcima pokušat će oživjeti sopotsku kulturu na jesen. Organizacijom malog festivala sopotske kulture mještani Vinkovaca dobit će novu dimenziju zajednice, a organizacije koje budu sudjelovale u pripremi festivala ojačat će svoju suradnju i pokazati da se kreativne i inovativne aktivnosti u zajednici mogu lako organizirati.

Vukovarska pozitiva kreće s novim objavama. Riječ je o novoj dimenziji vijesti i prikazivanju Vukovara u zajednici i šire. Facebook stranica pokrenuta je prije nekoliko godina s ciljem doprinosa boljem poznavanju pozitivnih primjera iz Vukovara: uspjeha, pohvalnih djela, građanskih aktivizama, volonterskih akcija, promoviranja samog grada, njegovih znamenitosti, kulturnih i zabavnih događanja, prirodnih ljepota, predstavljanja postignuća škola i učenica i učenika, udruga, sportskih klubova, kulturnih ustanova, poduzetnika/ca, pojedinaca/ki i sl. Stranicu su pokrenuli volonteri/ke i aktivisti/kinje Info centra za mlade Vukovar, Mirovne grupe mladih Dunav i Udruge žena Vukovar, a nove pozitivne priče iz Vukovara uskoro ćete moći pratiti na facebook stranici Vukovarska pozitiva. Začetnicima facebook stranice Vukovarska pozitiva sada se pridružuju i Europski dom Vukovar, Udruga za podršku žrtvama i svjedocima te Lions club Vukovar.

Darda otvara svoje Dvorište kulturnih raznolikosti. Bez obzira što neke aktivnosti u Dardi čekaju bolja vremena, sudionici Programa i dalje kreiraju zanimljive projekte i aktivnosti u svojoj zajednici. Tako će se Svjetski dan kulturne raznolikosti u Dardi obilježiti na jesen, kada će Crveni križ iz Darde otvoriti vrata svoga dvorišta i omogućiti sudionicima iz mjesta i okolice predstavljanje svojih kulturnih običaja, priča i običaja. Uz Crveni križ iz Dardu u dvorištu će se naći i predstavnici Udruge Đola, Romskog resurnog centra, Udruge žena iz Darde i Mađarskog KUD-a Darda.

Fotografije