Zaklada Slagalica

Valpovo - konkretno povezivanje mladih

Datum objave: 24.05.2018. 11:31:39

Radionicu u Valpovu smo prvi put pokušali održati još u travnju, ali je odaziv sudionika bio neznatan te je dogovoreno da će predstavnici lokalnih udruga pomoći u okupljanju grupe. Iako je odaziv sudionika i na svibanjskoj radionici bio nešto slabiji nego je očekivano, više smo nego zadovoljni postignutim rezultatima. Sudionici iz Gradskog društva Crvenog križa Valpovo i udruge mladih "Revolucija" su dogovorili daljnju suradnju na povezivanju nekoliko lokalnih udruga koje rade s mladima i za mlade u cilju osmišljavanja i provedbe programa za mlade u prostoru Kluba mladih Valpovo. Jedna od utvrđenih potreba u zajednici je nedostatak konkretnih programa usmjerenih mladima tijekom godine. Također, govorilo se i o nedavnoj norijadi te kako ne postoji praksa/tradicija organiziranja nekog oblika programa za maturante.

Prema informacijama koje su sudionici naveli, Crveni križ kroz svoj klub mladih okuplja 40-ak volontera koji se povremeno okupljaju u prostoru poludnevnog boravka i u kojemu nemaju uvjete za kvalitetan rad i povezivanje, dok istovremeno postoji prostor nekadašnjeg Kluba mladih koji koriste članovi udruge "Revolucija" i koji bi bio prikladan za druženje volontera i mladih iz različitih udruga s područja Valpova. Prijedlog je da se u najkraćem roku dogovori sastanak predstavnika ključnih udruga i definira program rada. Jedna od ideja da svaka od uključenih udruga jednom mjesečno organizira konkretnu aktivnost za mlade u prostoru Kluba. Na taj način bi se osigurao kontinuitet programa, a istovremeno nijedna od udruga ne bi morala dodatno opteretiti svoje članstvo/volontere kao ni osiguravati dodatna financijska sredstva za provedbu programa.

Što se tiče programa norijade, predloženo je provesti anketiranje učenika završnih razreda srednje škole početkom drugog polugodišta (korištenjem besplatnih alata na društvenim mrežama) kako bi se utvrdilo njihovo zanimanje za organiziranje nekog konkretnijeg programa norijade u koje bi se mogle uključiti udruge koje okupljaju mlade u Valpovu. Na temelju svega što smo čuli tijekom radionice, procjenjujemo da postoji dobra podloga za razvoj i ove ideje.