Zaklada Slagalica

Aktivne zajednice – primjeri dobre prakse

Datum objave: 27.12.2019. 11:49:29

Zaklada Slagalica provodi Program „Aktivni u zajednici“ od 2018. godine temeljem Sporazuma o programskoj suradnji s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva na području pet slavonskih županija (Osječko-baranjska, Vukovarsko-srijemska, Brodsko-posavska, Požeško-slavonska i Virovitičko-podravska županija).

Namjera Zaklade Slagalica je kroz ovaj Program podići kvalitetu odnosa unutar zajednice, povezati ljude, organizacije, institucije i poslovne subjekte na način da zajednički i objektivno pogledaju svoje mjesto i prepoznaju čime raspolažu, što im nedostaje i, ključno, u kakvoj zajednici žele živjeti. Kroz razgovor o korištenju lokalnih resursa za rješavanje lokalnih problema, grupe u uključenim zajednicama prepoznaju što mogu sami, ali jednako tako i gdje je i u kojoj mjeri nužna vanjska pomoć. Uključujemo zajednice koje su sposobne samoorganizirati se, zajednice koje vrednuju svoje kulturno i tradicijsko nasljeđe, prirodna bogatstva, infrastrukturu i ljudske potencijale i koriste ih održivo, promišljeno i za opće dobro.

Tijekom dvije godine provedene su radionice organiziranja i razvoja zajednice s ključnim dionicima u zajednici (predstavnicima lokalne uprave, organizacija civilnog društva, poslovnog sektora i dr.), radionice o mobiliziranju lokalnih resursa, planiranju i provedbi lokalnih akcija, pripremi i provedbi aktivnosti prikupljanja sredstava u lokalnoj zajednici te je osigurana trajna mentorska podrška svim aktivnim zajednicama i njihovim lokalnim grupama.

Bilo je puno posla, ali ulaganje u zajednicu pruža dugoročna zadovoljstva svih članova zajednice.

Zajednica koja obiluje društvenim kapitalom nema potrebe za sveprisutnom i rastrošnom državom, a takvu zajednicu ne obilježava visoka razina kriminala i odgovarajući društveni troškovi. Dobro povezana i samoorganizirana zajednica dobar je korektiv vlasti, tj. takva zajednica uspješno i konstruktivno surađuje s lokalnim vlastima.

Do sada smo posjetili preko 50 zajednica, neke su prepoznale program i uključile se, neke su već razvile društvene programe, a neke jednostavno još uvijek nisu spremne. Mi smo zadovoljni, pogotovo kada nam se jave s novim fotografijama koje sjajno oslikavaju novopokrenute programe i aktivnosti. Jedan od uspješnih pokazatelja mobiliziranja zajednice je i publikacija koja je nastala kao rezultat rada u zajednicama.

Ovom publikacijom želimo predstaviti nekoliko primjera dobre prakse i poticajnih priča koje su nastajale tijekom protekle dvije godine. Također, želimo podijeliti primjere mogućnosti koje sudjelovanje u Programu nudi zajednicama spremnima ulagati u razvoj vođen zajednicom i odnose utemeljene na povjerenju i suradnji, ali želimo i zahvaliti timovima iz gradova i općina o kojima ćete čitati na uloženom trudu, motivaciji i postignutim rezultatima.

Ovo su njihove priče.