Zaklada Slagalica

Ne tako mala priča iz Velike

Datum objave: 31.07.2019. 14:39:40

U nešto manje od dvije godine koliko provodimo program Aktivni u zajednici kojim nastojimo potaknuti pozitivne promjene u slavonskim mjestima, često smo na uvodnim radionicama čuli "Ne može se to kod nas, znate, to je naš mentalitet."

Cilj program je podići kvalitetu odnosa unutar zajednice, povezati ljude, organizacije, institucije i poslovne subjekte na način da zajednički i objektivno pogledaju svoje mjesto i prepoznaju čime raspolažu, što im nedostaje i, ključno, u kakvoj zajednici žele živjeti. Nakon toga razgovaramo o korištenju lokalnih resursa za rješavanje lokalnih problema, prepoznajemo što možemo sami, ali i gdje je i u kojoj mjeri nužna vanjska pomoć. Želimo vidjeti zajednice koje su sposobne samoorganizirati se, vrednuju svoje kulturno i tradicijsko naslijeđe, prirodna bogatstva, infrastrukturu i ljudske potencijale i koriste ih održivo, promišljeno i za opće dobro. Želimo vidjeti zajednice snažnog društvenog kapitala.

Do sada smo posjetili preko 50 zajednica, neke su prepoznale program i uključile se, neke su već i razvile društveni program, a neke zajednice jednostavno još nisu spremne. Mi smo zadovoljni, pogotovo kada nam se jave nakon skoro godinu dana s novim fotografijama i vijestima o kontinuitetu pokrenutog programa, kao danas iz Velike.

VIKA - Velička igraonica kreativnih avanturista, prva igraonica za djecu u Velikoj radi punom parom, a 20. srpnja su u suradnji s osječkom udrugom Dokkica uspješno proveli prvu Veličku obiteljsku olimpijadu u mjesnom parku. Natjecali su se u pravljenju sklekova, sjeckanju voća i povrća, potezanju užeta i drugim zabavnim disciplinama, fotografirali se na Foto stanici, a najmlađi kreativci su imali priliku okušati se u različitim kreativnim radionicama.

Čestitamo Udruzi Veličanka što svoju zajednicu potiče, razvija i čini boljim mjestom za život!

Fotografije