Zaklada Slagalica

Nastavljamo s programom "Aktivni u zajednici" u 2020. godini

Datum objave: 16.01.2020. 10:38:05

Vaša budućnost ovisi o mnogo stvari, ali uglavnom o vama.

Društveni kapital je specifična kvaliteta društvene zajednice u kojoj povjerenje igra važnu ulogu. Ondje gdje pojedinci imaju inicijalno povjerenje jedni u druge, raste vjerojatnost njihovog udruživanja i poštivanja "pravila igre". Kroz udruživanje, odnosno kroz iskustvo pozitivnih ishoda udruživanja, povjerenje se intenzivira i učvršćuje, te socijalizacijom prenosi na nove generacije. U usporedbi sa zajednicama koje oskudijevaju u društvenom kapitalu, one koje obilježava visoka razina društvenog kapitala odlikuje veća stabilnost, društvena i gospodarska djelotvornost, te osobna sigurnost.

Kroz programsku suradnju s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnog društva u 2019. godini u Slavoniji i Baranji smo vidjeli da zajednice u kojima je razvijeniji društveni kapital vlastitim resursima mogu odgovoriti na određene potrebe.

I ove godine nastavljamo s programom „Aktivni u zajednici“ te pozivamo sve zainteresirane ustanove i udruge te jedinice lokalne samouprave s područja 5 slavonskih županija (Virovitičko-podravska, Požeško-slavonska, Brodsko-posavska, Vukovarsko-srijemska te Osječko-baranjska) da se prijave.

Zaklada će, od veljače do prosinca 2020. godine, raditi na razvoju društvenog kapitala i kulture davanja te na provedbi društvenih programa u zajednicama.

Želite li raditi na prepoznavanju i korištenju resursa koji postoje u vašoj zajednici, kako dobiti podršku zajednice, kako kvalitetnije uključiti članove u rad organizacije te kako povećati broj članova organizacije, onda je ovo program za vas i vašu zajednicu. Kroz strukturirane radionice, savjetovanje i mentoriranje dobit ćete priliku na drugačiji način analizirati svoju zajednicu. Naglasak će biti na ljudskim, materijalnim i svim ostalim resursima s kojima raspolaže pojedina zajednica. Nudimo novu dimenziju rada u zajednici koja će vam pomoći u rješavanju ciljanih problema.

Prijavnicu za udruge i ustanove možete pronaći OVDJE.

Obrazac za iskaz interesa za jedinice lokalne i regionalne samouprave možete pronaći OVDJE.

Svoju popunjenu prijavnicu pošaljite na email adresu info@zaklada-slagalica.hr ili poštansku adresu Zaklada Slagalica Lorenza Jägera 20, 31000 Osijek, najkasnije do 3. veljače 2020. godine.

Više informacija o programu možete pročitati OVDJE, a za sve dodatne informacije možete nam se obratiti na 031/213-255 ili na info@zaklada-slagalica.hr.