Zaklada Slagalica

Nastavljamo s programom "Aktivni u zajednici"

Datum objave: 22.01.2019. 11:21:25

Društveni kapital su odnosi puni povjerenja u kojima ljudi pružaju potporu jedni drugima.

Razina društvenog kapitala u zajednici je preduvjet kako društvenog tako i ekonomskog razvoja neke zajednice. Kroz programsku suradnju s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnog društva u 2018. godini u Slavoniji i Baranji smo vidjeli da zajednice u kojima je razvijeniji društveni kapital mogu same vlastitim resursima odgovoriti na određene potrebe.

U protekloj godini smo u 11 zajednica uspješno proveli program „Aktivni u zajednici“ na području 5 slavonskih županija. Kroz prepoznavanje resursa zajednice, procjene potreba i zajedničkim trudom svih dionika u zajednici napravljeni su veliki koraci u osnaživanju zajednica, razvoju kulture davanje te povećanju društvenog kapitala. Nekima je bilo dovoljno da sjednu za isti stol, nekima da se izlistaju resursi zajednice, a nekima je trebala malo ozbiljnija mentorska podrška. Nije bilo lako, ali nismo odustajali. Područja na kojima smo radili razlikuju se od zajednice do zajednice. Uvođenja novih sadržaja za djecu, obogaćivanja manifestacija, pokretanja novih događanja, zaštita okoliša i neformalna edukacija samo su dio toga. Ono na što smo ponosni je činjenica da zajednice nastavljaju s programom i redovno nas izvještavaju o rezultatima, poteškoćama s kojima su se susreli i kako su ih riješili. S nekim zajednicama nastavljamo suradnju i u 2019. godini.

I ove godine nastavljamo s programom „Aktivni u zajednici“ te pozivamo sve zainteresirane ustanove i udruge te jedinice lokalne samouprave s područja 5 slavonskih županija (Virovitičko-podravska, Požeško-slavonska, Brodsko-posavska, Vukovarsko-srijemska te Osječko-baranjska) da se prijave.

Od siječnja do prosinca 2019. godine u 15 lokalnih zajednica Zaklada će raditi na razvoju društvenog kapitala i razvoju kulture davanja te na provedbi društvenih programa u zajednicama.

Želite li raditi na prepoznavanju i korištenju resursa koji postoje u vašoj zajednici, naučiti kako privući članove zajednice na aktivnosti koje provodite, kako dobiti podršku zajednice, kako kvalitetnije uključiti članove u rad udruge,kako povećati broj članova organizacije, onda je ovo program za vas i vašu zajednicu. Kroz strukturirane radionice, savjetovanje i mentoriranje dobit ćete priliku na drugačiji način sagledati svoju zajednicu. Naglasak će biti na ljudskim, materijalnim i svim ostalim resursima s kojima raspolaže pojedina zajednica. Nudimo novu dimenziju rada u zajednici koja će vam pomoći u rješavanju ciljanih problema.

Ako želite da vaša zajednica bude dio Programa u kojem ćemo zajedno pokrenuti provedbu lokalnih kampanja, akcija i poboljšati kvalitetu života vaše zajednice - javite nam se!

Svoju popunjenu prijavnicu pošaljite na email adresu info@zaklada-slagalica.hr najkasnije do 5. veljače 2019. godine.