Zaklada Slagalica

Javni poziv jedinicama lokalne samouprave za sudjelovanje u programu “Aktivni u zajednici”

Datum objave: 22.01.2018. 12:00:00

Zaklada Slagalica u 2018. godini provodi program „Aktivni u zajednici“ u okviru programske suradnje s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva.

Kroz navedeni program se u suradnji s dionicima lokalne zajednice, planiraju riješiti konkretni problemi koje su upravo ti dionici istaknuli kao relevantne za njihovu zajednicu. Zaklada će u suradnji s civilnim, profitnim i javnim sektorom detektirati potrebu i poticati kulturu davanja u općekorisne svrhe kako bi se prikupila sredstva potrebna za rješavanje navedene potrebe te povećao društveni kapital u zajednici.

Zainteresirane općine i gradovi s područja Slavonije se mogu prijaviti za sudjelovanje u programu planiranja i edukacije o razvoju društvenog kapitala, dakle nije riječ o programu dodjele financijskih sredstava za provedbu projekata ili programa, već o programu jačanja kapaciteta lokalnih zajednica na području Slavonije i Baranje za povezivanje, suradnju i aktivno uključivanje građana u razvoj zajednice.

Planirane aktivnosti uključuju radionice mapiranja i planiranja zajednice koje bi trebale uključiti sve ključne dionike u pojedinoj zajednici (predstavnike lokalne uprave, organizacija civilnog društva, poslovnog sektora), radionice/edukacije o mobiliziranju lokalnih resursa, planiranje akcije u zajednici, pripremu i provedbu aktivnosti prikupljanja sredstava u lokalnoj zajednici te provedbu lokalne akcije koja će riješiti neki zajednički prepoznat problem. Detaljniji plan aktivnosti će se izrađivati u suradnji sa svakom uključenom zajednicom kako bi se u najvećoj mogućoj mjeri odgovorilo na specifične potrebe pojedine zajednice.

Razlog zbog kojega je Zaklada Slagalica u suradnji s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva krenula u provedbu ovog i ovakvog programa jest taj što je društveni je kapital ključan čimbenik gospodarskoga, društvenoga i političkog razvoja izbarem dvaju razloga. Prvi je to što samoorganiziranje građana u udruženja i interesne skupine omogućuje ostvarivanje interesa sudionika za koje se država ne može pobrinuti ili bi to bilo preskupo. Zajednica koja obiluje društvenim kapitalom nema potrebe za sveprisutnom i rastrošnom državom. Takvu zajednicu, primjerice, ne obilježava visoka razina kriminala i odgovarajući društveni troškovi. Drugi je razlog u tome što je dobro povezana i samoorganizirana zajednica odličan korektiv vlasti, tj. takva zajednica konstruktivno surađuje s lokalnim vlastima.

Kako bi sve jedinice lokalne samouprave imale jednake mogućnosti sudjelovanja u provedbi ovog programa, Zaklada dana 22.01.2018. godine raspisuje Javni poziv za iskaz interesa za sudjelovanje u programu „Aktivni u zajednici“.

Sukladno tome, pozivaju se jedinice lokalne samuprave da dostave svoje prijave do 01.02.2018. godine na adresu e-pošte: info@zaklada-slagalica.hr. Prijavu je potrebno izvršiti putem obrasca „Izjava za iskaz interesa za sudjelovanje u programu 'Aktivni u zajednici'“ koju zajedno s tekstom javnog poziva možete pronaći u nastavku.