Zaklada Slagalica

Jarmina - Zagorci u srcu, ali Slavonci u duši!

Datum objave: 24.05.2018. 12:37:36

Zaklada Slagalica tijekom svog desetogodišnjeg rada nije imala priliku ranije surađivati s udrugama ili ustanovama s područja Općine Jarmina. Upravo zato nam je njihova prijava na poziv za iskaz interesa za sudjelovanje u programu "Aktivni u zajednici" posebno "zapela za oko". Odlično posjećena uvodna radionica je pokazala kako postoji dobra baza lokalnih organizacija i aktivnih pojedinaca koji kontinuirano rade na povećanju kvalitete života u Jarmini, uglavnom oslanjajući se na financijsku podršku Općine. Dogovorena je radionica na kojoj bi sudionici provjerili postoji li mogućnost za pokretanje nekog novog programa u zajednici.

Radionica je održana 24. svibnja 2018. godine u prostoru Općine Jarmina uz sudjelovanje devet predstavnika lokalnih udruga i predsjednika općinskog vijeća.

U skladu sa zaključcima uvodne radionice, sudionicima su predložene moguće teme rada:

- priprema izvještaja (opisnih i financijskih) za sredstva dobivena tmeljem javnog poziva Općine,

- razvoj ideje o pokretanju nove manifestacije u lokalnoj zajednici,

- unaprjeđenje društvenih manifestacija u skladu s mjerama i aktivnostima strateškog cilja 2 Strategije razvoja općine Jarmina

Nakon kratke diskusije, skupina se ipak usmjerila na treću temu rada i konkretan zadatak: popularizacija i povećanje prepoznatljivosti manifestacija "Martinje" i "Zagorje v srcu"

Obe manifestacije tradicionalno organizira KUD "Zvonko Ban" u suradnji i uz podršku Općine Jarmina. Program se sastoji od kraćeg formalnog dijela (mimohod plesnih skupina, zajedničko misno slavlje, blagoslov trsova...) i zabavnog dijela (zajednička večera, zabava). Večernja zabava povodom "Martinja" ujedno je i aktivnosti kojom KUD prikuplja sredstva za provedbu svojih redovnih programa. Manifestacija "Zagorje v srcu" se inače održava u sklopu Dana Općine Jarmina (u travnju), ali je ove godine iznimno planirana za 23. lipnja.

Jedan od sudionika je podijelio informaciji o ideji nekih lokalnih udruga o pokretanju akcije/aktivnosti/zasebne manifestacije "Kaj su jeli naši stari" na kojoj bi se predstavila i ponudila tradicionalna zagorska jela koja se pripremaju na području Jarmine. Zaključeno je kako bi se takva aktivnost mogla uključiti u jednu od postojećih manifestacija te na taj način obogatiti program i potencijalno privući nove posjetitelje. Predloženo je da se aktivnost poveže s manifestacijom "Zagorje v srcu" (tematska cjelina). Iako je do ovogodišnje manifestacije ostalo mjesec dana, okupljeni su odlučili da bi bilo moguće organizirati aktivnost u manjem opsegu već ove godine, a ako se pokaže uspješno, iduće godine se aktivnost može proširiti.