Zaklada Slagalica

Izazovna 2020

Datum objave: 11.01.2021. 09:57:27

Kako pomoći zajednici da u kriznim situacijama okupi svoje potencijale i suoči se s izazovima?

Zadatak nije lak, ali kada rezultati postanu vidljivi onda zajednica osjeti promjenu i entuzijazam. Većina zajednica, osobito u ovom trenutku, pokušava pronaći načine na koje može reagirati brzo i učinkovito, a u cijeloj regiji brojni su primjeri dobre prakse u organiziranju i solidarnosti unutar zajednice u kriznim situacijama. Iako se većina zajednica brzo prilagodila novonastaloj epidemiološkoj situaciji, izazova nije nedostajalo.

Planirane aktivnosti Programa Aktivni u zajednici ubrzo su se morale prilagoditi zajednicama i njihovim pričama, a rad na terenu preselio se na digitalne komunikacijske alate.

Zašto je u ovoj situaciji važno imati razvijen društveni kapital? Upravo zbog lakšeg odgovora na izazove s kojima se zajednice susreću. Posljedice aktualne situacije tražit će jači angažman kako pojedinca, tako i svih relevantnih dionika u zajednici. Zato je upravo sada važno odgovoriti na izazove s lokalnim resursima i imati jasne ciljeve za budućnost, a to su – transparentna, uvažavajuća, solidarna i sigurna zajednica.

Kako su izgledale zajednice koje su bile spremne "uzeti stvari u svoje ruke" pogledajte u privku. Prošećimo kroz 5 slavonskih županija.

Dokumenti