Zaklada Slagalica

Čuvarice vode iz Nove Gradiške

Datum objave: 07.11.2018. 11:57:21

Skupina aktivistkinja s područja Nove Gradiške okupljena u neformalnu inicijativu odlučila je kroz program Aktivni u zajednici, koji provodimo u suradnji s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva, provesti društveni program usmjeren povećanju svijesti o vodi kao ograničenom prirodnom resursu.

Prva od aktivnosti je održavanje radionica u lokalnim osnovnim školama s temom „Što znamo o vodi i kako je koristimo“, kako bi učenike podsjetili na ulogu vode u njihovim životima, kao i potrebu za štednjom vode u svim aspektima života. Radionice za više i niže razrede će trajati po jedan školski sat, a u fokusu će biti vode baš vode grada Nove Gradiške (izvori i potrošnja vode, ideje o štednji vode i sl.).

Radionice će se održati u sljedećim terminima:

srijeda, 7. studenog 2018. godine u OŠ Mato Lovrak

četvrtak, 8. studenog 2018. godine u OŠ Ljudevit Gaj

Program se nastavlja likovnim natječajem "Zamisli život bez vode" za učenike ovih osnovnih škola. Cilj natječaja je izrada likovnog rješenja za naljepnice s temom očuvanja vode. Zaprimljeni radovi će uz podršku Grada Nova Gradiška biti predstavljeni na izložbi u prosincu, a po tri najuspješnija iz svake škole će biti i simbolično nagrađena.

Plan ove vrijedne inicijative žena je da se naljepnice s odabranim likovnim rješenjima podijele svim zainteresiranima građanima, ustanovama, tvrtkama i obrtima u Novoj Gradiški na Svjetski dan voda 22.3.2019. čime bi Nova Gradiška postala prva zajednica u Hrvatskoj s ovakvom lokalno brendiranom inicijativom.