Zaklada Slagalica

Beli Manastir: razvoj filantropije kao preduvjeta razvoja društvenog kapitala

Datum objave: 01.10.2018. 10:58:44

Program "Aktivni u zajednici" potiče uključene zajednice na promišljanje i konkretno djelovanje na razvoju društvenog kapitala i lokalne filantropije. Kako što smo mogli vidjeti na primjeru Belog Manastira ta promišljanja mogu dovesti do različitih akcija u zajednicama. U subotu 29. rujna je u Belom Manastiru po prvi put obilježen Europski dan filantropije i zakladništva, kao doprinos nekoliko lokalnih organizacija ideji razvoja filantropije i solidarnosti u zajednici. Zanimljivo je što se ovom akcijom Beli Manastir upisao i na kartu gradova u Republici Hrvatskoj koji sudjeluju u trećem nacionalnom Tjednu filantropije.

Nekoliko sati što su proveli na Trgu slobode, članovi i volonteri udruga P.G.D.I. , Prijatelji sv. Martina i GDCK Beli Manastir iskoristili su kako bi svojim sugrađanima približili pojam filantropije, predstavili svrhu djelovanja novoosnovane zaklade PUT te ih potakli na davanje u općekorisne svrhe, konkretnije za podršku mladima koji izlaze iz sustava udomiteljstva na području Belog Manastira. Prikupljena sredstva će biti iskorištena za nabavu nužne opreme mladima koji se osamostaljuju nakon izlaska iz udomiteljskih obitelji.

Akciju na Trgu je posjetio i gradonačelnik Belog Manastira gospodin Tomislav Rob, istaknuvši kako je Grad prepoznao važnost razvoja filantropije te će i dalje nastaviti podržavati ovakve oblike suradnje pomagačkih udruga. Podsjetimo, upravo je prijava Grada na javni poziv za sudjelovanje u programu "Aktivni u zajednici" iz siječnja ove godine, zaslužna za razvoj i ove akcije.

Fotografije