Zaklada Slagalica

Dodijeljene Nagrada i priznanje "Krunoslav Sukić" za 2014. godinu

Datum objave: 09.12.2014. 13:43:27

(Osijek, 9. prosinca 2014. godine) Danas je u Svečanom foajeu Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku održana 6. dodjela Nagrade i priznanja "Krunoslav Sukić" za 2014. godinu.

Nagradu "Krunoslav Sukić" su ove godine dobili Cliveu Richardu Fowleu, Staši Zajović te Bojanu Glavaševiću.

Priznanje "Krunoslav Sukić" za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava u lokalnoj zajednici primaju učenici i nastavnici oš Eugen Kumičić iz Rijeke. Priznanje "Krunoslav Sukić"za KNJIGU GODINE 2013/2014 koja pridonosi razumijevanju mirotvorstva, nenasilja i kulture ljudskih prava ide Dinu Telećanu za roman "Dezerter". Posebnao Priznanje dodijeljeno je Ani Kvesić za doprinos izgradnji mira i video dokumentiranje mirovnog aktivizma.

U obrazloženju svoje odluke Odbor Nagrade navodi:

"Cliveu Richardu Fowleuu, pastoru iz V. Britanije - za njegov dvadesetogodišnji rad i hod uz ljude i zajednice povrijeđene ratom u Istočnoj Hrvatskoj

Staši Zajović (Žene u crnom, Beograd) - za njihov dugogodišnji, javni, dosljedan i prepoznatljiv antiratni i mirotvorni angažman kojim primjerom pokazuju, utiru i vode nas putem izlaska iz spirale nasilja koja se u našim zemljama reciklira vjekovima

Bojanu Glavaševiću - za dosljednost življenja stava ne mrzim ali mi je stalo. Djelovanje Bojana Glavaševića iz tog stava pridonosi uvažavanju stradanja žrtvi ali bez manipulacija te oslobađa od zatvorenosti u krug nacionalne mitologije koja onemogućuje da ljudi, zajednica pa čak i poslijeratna generacija živi dalje; taj stav može postati zajedničko tlo, polazište za dijalog, dogovor, suradnju na onim pitanjima koje danas potresaju hrvatsko društvo.

Priznanje "Krunoslav Sukić" za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava u lokalnoj zajednici primit će učenici i nastavnici oš Eugen Kumičić iz Rijeke

Priznanje "Krunoslav Sukić"za KNJIGU GODINE 2013/2014 koja pridonosi razumijevanju mirotvorstva, nenasilja i kulture ljudskih prava ide Dinu Telećanu za roman "Dezerter".

Posebno Priznanje Odbora Nagrade dodjeljuje se sa zahvalnošću Ani Kvesić za njezin doprinos i dokumentiranje poslijeratne izgradnje mira i povjerenja u Hrvatskoj."