Zaklada Slagalica

Dodijeljena Nagrada za promicanje nenasilja, mirotvorstva i ljudskih prava “Krunoslav Sukić” za 2013. godinu

Datum objave: 10.12.2013. 11:31:34

Nagrada "Krunoslav Sukić" 2013' dodijeljenja je dvjema izuzetnim ženama, Veselinki Kastratović i Barbari Matejčić. Priznanje "Krunoslav Sukić" za rad u lokalnoj zajednici dodijeljeno je Dušku Kostiću, Priznanje "Krunoslav Sukić" za nenasilnu akciju godine dobila je građanska Inicijativa Srđ Je Naš, a Priznanje za knjigu godine dodijeljeno je dvjema knjigama, knjizi Ante Lešaje KNJIGOCID i knjizi Miroslava Volfa ZRCALO SJEĆANJA.

Nagrada za promicanje nenasilja, mirotvorstva i ljudskih prava “Krunoslav Sukić”ove godine je dodijeljena dvjema izuzetnim ženama, Veselinki Kastratović i Barbari Matejčić

Veselinki Kastratović - za dvadesetogodišnju hrabru, ustrajnu, ljudsku i profesionalnu posvećenost zaštiti ljudskih prava i poslijeratnoj izgradnji mira u ratom pogođenim dijelovima Hrvatske.

"Žrtve su, zapravo, usamljene"
Iako javnosti slabo vidljiva, neprocjenjiva je vrijednost njezine zauzetosti kojom, prije svega, pridonosi očuvanju ljudskog dostojanstva prognanih i izbjeglih, povratnika, stradalnika i žrtava ratnih zločina. Kao pravnica, monitorica sudskih procesa, istraživačica ljudskih gubitaka ona podržava žrtve i obitelji žrtava u njihovoj potrazi i težnji za otkrivanjem istine o stradanjima. Istovremeno putem javnog zagovaranju u prilog profesionalnog i nepristranog suđenja za ratne zločine pridonosi stvaranju društvenog ozračja i političkog okvira za transformaciju totalitarnog i ratnog u demokratsko i miroljubivo društvo. Čini to nesebično, bez zadrške, unatoč pritisaka, nerazumijevanja ili zlonamjernih napadanja, čini to tako da svojim primjerom i raspoloživošću predstavlja podršku kolegama, udrugama, institucijama i samom procesu.

Barbari Matejčić - za njezin rijetko viđen primjer angažiranog istraživačkog novinarstva kojim je u posljednjih nekoliko godina propitivala i istraživala teme i procese izrazito značajnih za izgradnju mira.

"Važno mi je da preko svog posla mogu suosjećati s drugim ljudima - tako mogu pokušati razumjeti i olakšati čitateljima da razumiju".
Barbara Matejčić svojim istraživanjem i pisanjem čini vidljivim nepriznate nepravde vezane uz društvenu isključenost, nejednakost i negativne posljedice ratnog nasilja, ali i nastojanja koja povezuju ljude prema zajedništvu u solidarnosti. Barbara Matejčić piše o širokom rasponu tema, o svemu što je provocira, što želi sebi i drugima razjasniti, do kojih odgovora želi doći, a ne dobiva ih iz medija. Kada radi poslijeratne teme, obavezno ide na teren i razgovara s ljudima koji povezuju zajednicu, a ne dijele je, pronalazi ljude koji su nepriznate, civilne žrtve rata. Svoj rad opisuje riječima: “Pokušavam ne docirati, ne osuđivati, ne navijati, nego složiti mozaik različitih glasova i slika koji dovoljno govore sami za sebe, daju drugačiju sliku od uobičajenog narativa o ratu.”

Priznanje za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava u lokalnoj zajednici je dodijeljeno Dušku Kostiću iz Belog Manastira za njegovu posvećenost osanživanju Romske zajednice za integraciju putem poticanja cjeloživotnog učenja, putem podrške onima u zajednici koji su najranjiviji, posebno mladima, putem povezivanja ljudi kroz suradnju i solidarnost , kao i vlastitim primjerom stalnog učenja i radosti življenja.

Priznanje za nenasilnu akciju godine „Krunoslav Sukić“ je dodjeljeno građanskoj inicijativi „Srđ Je Naš“ za nadahnuto, nenasilno, kreativno i sustavno mobiliziranje, okupljanje, aktiviranje i suradnju građana i građanskih udruga u zalaganju za očuvanje javnog dobra i prava građana da sudjeluju u odlučivanju kada su u pitanju javna dobra. Ova je inicijativa nadmašila okvire lokalne zajednice, primjer je iz kojeg se uči.

Priznanje „Krunoslav Sukić“ za KNJIGU GODINE 2012./2013. dobile su dvije knjige:
KNJIGOCID – uništavanje knjiga u Hrvatskoj ranih 90-tih, Ante Lešaja Profil, SNV, 2012.
ZRCALO SJEĆANJA – ispravno sjećanje u nasilnu svijetu, Miroslav Volf, Ex Libris 2012.

KNJIGOCID je plod višegodišnjeg temeljitog istraživanja i dugotrajnog rada Ante Lešaje na dokumentiranju uništavanja knjiga tijekom ranih 90-tih – činjenice koje treba iznijeti na svijetlo dana, i potaknuti rasprave oko interpretacije kulturološke i politikče paradigme koja je u osnovi tog fenomena destrukcije.

ZRCALO SJEĆANJA – ispravno sjećanje u nasilnu svijetu, Miroslava Volfa je teološko meditativna knjiga koja vjernicima, krščanima, nudi promišljanje politike dobroga, „ispravnoga pamćenja“ koji otvara prostor opraštanju i pokajanju. Ispravno sjećanje u nasilnomu svijetu pokazuje kako prekinuti spiralu nasilja. Treba nam.

Fotografije