Zaklada Slagalica

Aktivne zajednice

Datum objave: 27.12.2019. 09:00:31

Zaklade Slagalica provodi program Aktivni u zajednici temeljem Sporazuma o programskoj suradnji s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnog društva od 2018. godine. Namjera nam je podići kvalitetu odnosa unutar zajednice, povezati ljude, organizacije, institucije i poslovne subjekte na način da zajednički i objektivno pogledaju svoje mjesto i prepoznaju čime raspolažu, što im nedostaje i, ključno, u kakvoj zajednici žele živjeti. Kroz razgovor o korištenju lokalnih resursa za rješavanje lokalnih problema, grupe u uključenim zajednicama prepoznaju što mogu sami, ali jednako tako i gdje je i u kojoj mjeri nužna vanjska pomoć. Uključujemo zajednice koje su sposobne samoorganizirati se, zajednice koje vrednuju svoje kulturno i tradicijsko nasljeđe, prirodna bogatstva, infrastrukturu i ljudske potencijale i koriste ih održivo, promišljeno i za opće dobro.

Do sada smo posjetili preko 50 zajednica, neke su prepoznale program i uključile se, neke su već razvile društvene programe, a neke jednostavno još uvijek nisu spremne. Mi smo zadovoljni, pogotovo kada nam se jave s novim fotografijama koje sjajno oslikavaju novopokrenute programe i aktivnosti. Jedan od uspješnih pokazatelja mobiliziranja zajednice je i publikacija koja je nastala kao rezultat rada u zajednicama.

Ovom publikacijom želimo predstaviti nekoliko primjera dobre prakse i poticajnih priča koje su nastajale tijekom protekle dvije godine. Također, želimo podijeliti primjere mogućnosti koje sudjelovanje u Programu nudi zajednicama spremnima ulagati u razvoj vođen zajednicom i odnose utemeljene na povjerenju i suradnji, ali želimo i zahvaliti timovima iz gradova i općina o kojima ćete čitati na uloženom trudu, motivaciji i postignutim rezultatima.

Dokumenti