Zaklada Slagalica

O Fondu Hipokrat

Datum objave: 15.06.2009. 14:39:38

Sudbina novinarke Nataše Škaričić, čije je pisanje i javno djelovanje dovelo do otkaza u matičnoj novinskoj kući, potaknula je osnivanje Fonda Hipokrat pri Zakladi Slagalica iz Osijeka.

Novinarka Nataša Škaričić dobro je poznata zdravstvenoj javnosti zbog svoga istraživačkog rada koji je razotkrio neke od najznačajnijih skandala u hrvatskom zdravstvu, pravosuđu i socijali: slučaj Kurjak (krađa jajnih stanica), slučaj Brezovica (seksualno iskorištavanje u domu za napuštenu djecu), slučaj Shimadzu (namještanje poslova javne nabave u zdravstvu), afera Pfizer (liječnici korumpirani od farmaceutske industrije), slučaj prisilne hospitalizacije Mirjane Pukanić i mnogi drugi za koje je dobila važna strukovna priznanja. Nataša Škaričić dobitnica je nagrade Miljenko Smoje za Novinara godine i nagrade Marija Jurić Zagorka za istraživačko novinarstvo.

Iako je zdravstvo bilo njeno glavno područje zanimanja, novinarka je Škaričić bila aktivna i u borbi za novinarske slobode – zajedno s novinarkom Novog lista Sanjom Modrić i predsjednicom udruge B.a.B.e. Sanjom Sarnavkom pokrenula je inicijativu za novinarske slobode kojoj je potporu dalo 40 najuglednijih hrvatskih novinara, 50-ak udruga za zaštitu ljudskih prava i mnogi ugledni hrvatski znanstvenici i akademici.

Ne mogavši je drugačije spriječiti u daljem radu na razotkrivanju skandala u hrvatskom društvu i nastojanjima za novinarske slobode, vlasnici izdavačke kuće u kojoj je bila zaposlena su joj jednostavni dali otkaz.

Potaknut ovim slučajem dr. Dražen Gorjanski iz Osijeka pokrenuo je inicijativu za osnivanje Fonda Hipokrat s ciljem unaprjeđenja javnog zdravstva – kroz zaštitu osoba koje su zbog svoga rada na poboljšanju zdravstvenog sustava životno ugroženi (bilo da su dobili otkaz ili na neki drugi način) te nagrađivanjem javnih djelatnika (novinara, liječnika, medicinskog osoblja, udruga, pojedinaca) koji su svojim djelovanjem na bilo koji način unaprijedili zdravstveni sustav.

Ovisno o raspoloživim sredstvima, Fond Hipokrat će osobama koje zbog svoga rada na unaprjeđenju zdravstva budu životno i/ili socijalno ugroženi osiguravati naknadu do iznosa ranije plaće u trajanju do najviše godinu, dok će se nagrade dodjeljivati krajem godine u obliku jednokratnih priznanja.

Upravni odbor Fonda Hipokrat sačinjavaju prof. Jaroslav Pecnik, dr. Damir Margaretić i dr. Dražen Gorjanski.

Podržite i Vi Fond Hipokrat - pozivamo liječnike, novinare, javne osobe, stranke i udruge koji prepoznaju nužnost postojanja javnog oblika izražavanja suosjećanja i potpore rijetkim pojedincima koji, izlažući se mogućnosti odmazde sustava, djeluju za dobro svih nas da podrže Fond Hipokrat.

Donacije za Fond Hipokrat možete uplatiti na zaseban žiro račun Zaklade Slagalica br. 2360000-1102058579 otvoren kod Zagrebačke banke d.d. s naznakom Donacija za Fond Hipokrat.