Zaklada Slagalica

TFOS 2018: Učiniti nešto za drugu osobu je najbolje što možete učiniti za sebe

Datum objave: 25.09.2018. 13:33:32

(Osijek, 25.09.2018.) U prostoru kina Urania u Osijeku se sinoć okupila mala, ali zanimljiva ekipa: jedna bivša novinarka, jedan profesionalni pisac i jedna doktorica ekonomskih znanosti. Na javnoj tribini pod naslovom "Filantrop i JA - kako postati dobročinitelj u par jednostavnih koraka" podijelili su svoje osobne priče o radu za opće dobro. A te priče zaslužuju dijeljenje.

Maja Sajler Garmaz, Davor Špišić i Marina Stanić na različite, a opet jednake, načine rade u korist zajednice, u korist drugih. Prikupljaju pomoć za djecu u afričkom selu Kiwanu, volontiraju u Centru za tražitelje azila u Kutini, Azilu za napuštene životinje, doniraju za male projekte u Osijeku... Žive promjenu i usudili su se sinoć javno progovoriti o tomu. Davor Špišić je na početku tribine rekao "Supruga (glumica Anita Schmidt) i ja smo razmišljali trebamo li javno govoriti o volontiranju, o tomu što radimo, ali smo odlučili iskoristiti svoju javnu ulogu kako bismo možda nekoga potaknuli da učini isto." Malobrojna publika je, vjerujemo, bila zadovoljna tom odlukom jer su imali priliku čuti kako nema malih ili manje važnih filantropskih akcija ili djela, važno je raditi sa srcem. Govoreći o vlastitoj koristi od rada za druge Marina Stanić je spomenula kako sa studentima redovito razmatra pitanje postojanja apsolutnog altruizma. Prvi je odgovor uvijek DA!, moguće je učiniti nešto za drugoga, bez ikakvog osobnog dobitka, ali nakon iskustva volontiranja, nakon rada za zajednicu, svi promijene mišljenje - uvijek postoji taj osjećaj zadovoljstva. Istaknula je i kako se upravo kroz volontiranje i kroz rad za zajednicu, počela osjećati dijelom zajednice, osjećati kao Osječanka. Dok je Maja Sajler Garmaz opisivala trenutak koji joj je u Rwandi 2007. godine trajno promijenio život, prizor dječaka koji je s njom spreman podijeliti komad pečenog kukuruza, jedinog obroka koji će on imati u nekoliko dana, malo tko je ostao suhih očiju.

Suvremeni "predatorski način života" kako ga je opisao Davor Špišić, u kojemu ima sve manje povjerenja i sve manje mjesta za empatiju, stavlja pred nas ozbiljan zadatak i izazov afirmiranja vrijednosti solidarnosti, humanosti i brige za zajednicu. Nadamo se kako smo ovom tribinom dali barem mali doprinos tom procesu.

Tribinu su moderirali Saša Drinić i Jelena Zloić, a označila je i službeni početak ovogodišnjeg Tjedna filantropije u Osijeku kojega treću godinu za redom zajednički organiziraju Zaklada Slagalica i Zaklada Srce grada Osijeka. TFOS je ujedno i dio programa nacionalnog Tjedna filantropije.

Fotografije