Zaklada Slagalica

Stvaranje filantropske kulture u Hrvatskoj

Datum objave: 07.06.2016. 09:41:45

Nositelji promjena djeca i mladi

Zaklada Slagalica partner je Regionalnoj zakladi za lokalni razvoj ZAMAH i Udruzi Blank iz Zagreba na provedbi EU projekta „Stvaranje filantropske kulture u Hrvatskoj“. Projektom želimo povećati kapacitete za filantropiju i utjecati na razvoj empatije kod djece osnovnoškolske dobi putem suradnje sa osnovnim školama na području Istočne Hrvatske.
Kako bismo to postigli, tijekom šest mjeseci projekta, partnerske organizacije će surađivati s određenim brojem osnovnih škola koje će biti uključene u projekt temeljem postavljenih kriterija. Kroz planirane aktivnosti raditi će se na razvoju znanja i vještina kod učenika osnovnoškolske dobi koje bi povećale njihove kapacitete za pomaganje zajednici, a osmišljeni su i radni materijali: Vodič kroz filantropiju za škole te Kriteriji za vrednovanje filantropskih akcija.
Predviđene projektne aktivnosti uključuju Filantropski certifikat za škole, dodjelu nagrade „Škola-naj filantrop“, Dječji filmski filantropski festival i osnivanje Dječjeg filantropskog fonda. Svaka od njih bit će konceptualno postavljena i usmjerena potrebama i zahtjevima djece i škola (detaljnije o svemu pogledajte u Vodiču kroz filantropiju za škole).
Projekt je financiran u okviru IPA 2012 programa Fostering Innovative Forms of Philanthropy in Local Communities to Support Sustainability of Civil Society". Ciljevi projekta su doprinijeti razvoju individualnog davanja i strateške korporativne filantropije u Hrvatskoj, povećati prisutnost i broj kooperativnih modela strateške korporativne filantropije davanja u Hrvatskoj te razviti inovativne pojedinačne modele davanja u Hrvatskoj u kojima su glavni akteri promjena djeca i mladi.