Zaklada Slagalica

Reagiraj – to je najbolje što možeš učiniti za zajednicu

Datum objave: 03.04.2020. 12:04:57

Svjesni novonastale situacije koja će imati velike posljedice u zajednici, a u koja će tražiti pojačani angažman svih dionika zajednice – posebice organizacija civilnog društva koje mogu brže i fleksibilnije odgovoriti na potrebe zajednice, Zaklada Slagalica poziva vas na uključivanje u inicijativu „Reagiraj – to je najbolje što možeš učiniti za zajednicu“.

Inicijativa ima za cilj kreirati novi narativ civilnog društva – organizacije koje djeluju unutar okvira civilnog sektora relevantan su resurs i snaga zajednice. Smatramo kako ovo nije vrijeme u kojemu želimo isticati različite izazove s kojima se susreću organizacije civilnog društva, već aktivno komunicirati pozitivan pristup i doprinos u rješavanju novonastalih problema. Sigurni smo kako raspolažemo kapacitetima za kvalitetna rješenja i sanacije šteta koje nas čekaju kao lokalnu zajednicu i društvo u cjelini.

Inicijativa je zamišljena kao odgovor na novonastalu situaciju kojom želimo predstaviti sve lokalne resurse s kojim raspolažemo. Lokalni resurs ste i vi, vaša znanja i vještine, poznanstva, mreže i kapaciteti vaše organizacije.

Ideja inicijative jest odgovoriti na nekoliko ključnih pitanja i konkretne izazove s kojima se vaša zajednica trenutno susreće, a vaš zadatak bi bio predstaviti aktivnosti, mjere, akcije i inicijative koje vaša organizacija može ponuditi (individualno ili u partnerstvu).

Na primjer, ako vaša organizacija u ovoj situaciji možete ponuditi;

  • konkretne alate koje ste razvijali prije novonastale situacije, a koji bi mogli odgovoriti na trenutne i na potrebe koje će se razviti
  • volontere koji bi se uključili u neku akciju
  • različite online edukacije za volontere/korisnike/građane u kriznim situacijama
  • organizaciju aktivnosti podrške za skupine u riziku zbog novonastale situacije: djecu, osobe s invaliditetom, osobe starije životne dobi i sl.
  • kreiranje dokumenata s prijedlozima za poboljšanje kvalitete života u zajednici uslijed novonastale situacije
  • kako vidite uključivanje građana/ki u zajednicu
  • općenita rješenja, inicijative, prijedloge, akcije, zajedničke projekte

Tim Zaklade kreirao je pitanja, a voljeli bi čuti vaše odgovore i moguća rješenja.

PRIJEDLOZI PITANJA:

1. Ukratko predstavite svoju organizaciju - treba nam par ključnih informacija koje će slikovito opisati ono što radite.

2. Kako vidite svoju ulogu u rješavanju izazova s kojima će se susresti vaša zajednica/organizacija/korisnici/volonteri nakon završetka krizne situacije?

3. Što možete ponuditi – koje alate, resurse, znanja i vještine s kojima možete doprinijeti poboljšanju kvalitete života u vašoj zajednici?

4. Kako vidite uključivanje građana/ki u zajednicu?

Ovo su samo neki od prijedloga, a na vama je da se angažirate u skladu s vašim mogućnostima.

Pozivamo vas da odgovore na pitanja snimite u kratkom videu, a pristigle snimljene materijale Zaklada će objavljivati na svojim društvenim kanalima. Snimljene materijale možete poslati na info@zaklada-slagalica.hr do 10. travnja ove godine.