Zaklada Slagalica

Kako pomoći stradalima u potresu?

Datum objave: 30.12.2020. 12:01:07

Nakon jučerašnjeg jakog potresa na području Petrinje, Siska i Gline cijela Hrvatska digla se na noge. No, važno je napomenuti da će mještanima s područja pogođenima potresom kroz duže vrijeme trebati logistička, financijska, stručna, psihološka i svaka druga pomoć. Koristeći sportski riječnik - ovdje je riječ o maratonu, a ne samo o sprintu. Imajte na umu da samo koordinirana pomoć i podrška može stići na pravu adresu. Koristeći sve svoje resurse svjedočimo da potreba ne bira načine i kanale već da je ostvarivanje zajedničkog cilja svima u interesu - stradalima omogućiti dostojne uvjete života u ovom tranzicijskom razdoblju do povratka u svoje domove.

Zaklada Slagalica apelira na građane da pokušaju smireno i organizirano djelovati, razmišljajući o dugoročnoj podršci stradalima. Uz Petrinju, Sisak, Glinu i okolna sela morat ćemo biti još neko vrijeme, a ne samo ovih par dana. Zaklada Slagalica radi na uspostaljanju kontinuirane podrške zajednicama, a do tada apleiramo građanima da se jave ukoliko su spremni idućih nekoliko mjeseci donirati neki unaprijed poznat iznos za obnovu ili opremanje ili nešto treće.

Kao relevantan kanal za financijsku podršku preporučamo izvanredni račun Zaklade Solidarna koja je i za nedavni potres u Zagrebu dobila povjerenje brojnih domaćih i međunarodnih donatora (Fond 5.5) te uspostavila brzi kanal za prikupljanje sredstava i pružanje ne samo financijske nego i druge stručne podrške (npr. usluge statičara i sl):

Donirati se može online na www.solidarna.hr/donirajte ili

putem Paypala: info@solidarna.hr ili paypal.me/solidarna ili

putem KEKSPay aplikacije Erste banke ili

uplatom na namjenski račun Zaklade SOLIDARNA za krizna stanja ili

Račun za hitne i krizne akcije: HR2424020061500078406
Svrha: SOLIDARNO S PETRINJOM & SMŽ
Poziv na broj: 01-2021
SWIFT SWIFT/BIC: ESBCHR22

putem KEKSPay aplikacije Erste banke ili

skeniranjem barkoda u Vašem m-bankingu:

Osim računa Zaklade Solidarna donosimo još nekoliko obavijesti i informacija o načinima pomoći i podrške stradalima u potresu:

Tko želi, odnosno može, donirati veće količine jedne robe, hrane i higijenskih potrepština, najbolje je da kontaktira lokalni ured Crvenog križa koji će to onda rasporediti u pakete koji će se dijeliti na terenu.

Web adresa HCK s uputama za donacije i pomoć pogođenima potresom nalazi se ovdje: https://www.hck.hr/novosti/upute-za-donacije-i-pomoc-pogodjenima-potresom/10649

Novčane donacije uplaćuju se na sljedeći račun:

Banka: Privredna banka Zagreb d.d.
IBAN: HR6923400091511555516
Model: HR 00
Poziv na broj: 770
Za uplate iz inozemstva - SWIFT CODE: PBZGHR2X

Na Facebooku su osnovane i neformalne grupe za prikupljanje pomoći, ali na žalost među korisnim informacijama ima i mnogo neprovjerenih informacija tako da apleiramo da koristite provjerene grupe i da vodite računa o mogućim lažnim informacijama i dojavama o novim potresima i stradanjima. Grupe možete pronaći pretragom po ključnim riječima „potres“, „pomoć sisačko moslavačkoj županiji“, „pomoć za petrinju“ i slično.

Također je napravljena i aplikacija za lako pronalaženje i nuđenje pomoći stradalima Herokuapp na adresi http://potres.herokuapp.com/.

Imajte na umu da prema informacijama s terena veliki broj susjednih sela u okolici Petrinje, Gline i Siska je posve razrušen i ljudi spavaju na otvorenome, pa pored higijenskih potrepština i hrane trebaju i šatore, tople vreće za spavanje u zimskih uvjetima, grijanje i gorivo za grijanje.

Ovo će potrajati, čuvajte snagu i volju, pomoć će trebati još dugo. U ovakvim izvanrednim i kriznim situacijama, postoje neka opća načela kriznog volontiranja koja u cijelosti prenosimo s kanala DKoletiv- Volonterski centar Osijek i Hrvatskog centra za razvoj volonterstva. Opća načela kriznog volontiranja se nalaze ovdje.

U galeriji fotografija nalaze se korisne informacije i obavijesti o načinima i mogućnostima pomoći i podrške stradalima.

Ostanimo ZAJEDNO smireni i solidarni!

Naslovna fotografija: @voona.design

Fotografije