Zaklada Slagalica

Dodijeljena peta Nagrada Johann Kohlhoffer za filantropa godine

Datum objave: 30.03.2017. 11:09:29

U Hotelu Osijek, održana je peta Nagrada Johann Kohoffer za filantropa godine Slavonije i Baranje koju dodjeljuje Zaklada Slagalica obrtima i tvrtkama koji su tijekom protekle godine na najdjelotvorniji način podržali neprofitne akcije ili organizacije od općeg dobra i interesa.

„Nagradom želimo prepoznati i zahvaliti onima koji su socijalno osjetljivi, koji žive sa svojom zajednicom. Želimo ih potaknuti da javno progovore o svojim djelima i da svojim primjerom potaknu ostale na zajedničko djelovanje za razvoj zajednice“, istaknula je Branka Kaselj, upraviteljica Zaklade Slagalica. Od ove godine Nagrada Johann Kohlhoffer je postala regionalna. „Večeras, mi je dodjeljujemo po prvi puta tvrtkama i obrtima iz Slavonije i Baranje. Iznimno smo sretni što smo dobili prijave iz svih pet županija na našem području“, rekla je Kaselj.

„Odbor nije imao lak zadatak odabrati samo dvije od dvanaest nominacija, jer su svi nominirani bili podjednako kvalitetni i svojim filantropskim zalaganjem potvrdili kako je važno ulagati u razvoj zajednice“, rekao je Dragoljub Siljanoski, prošli dobitnik Nagrade Johann Kohlhoffer za filantropa 2014. godine i član Odbora za dodjelu Nagrade.

Dobitnici Nagrade Johann Kohlhoffer za filantropa 2016. godine za kategoriju tvrtka je Pan Parket d.o.o. iz Čačinaca, a za kategoriju obrt, Aktivni konto iz Klise.

Deni Kelava, Pan Parket d.o.o. je istaknuo da ih je „nominirala Udruga za osobe s intelektualnim poteškoćama Jaglac s kojima surađujemo duže vrijeme. Financijski pomažemo i doniramo svoje proizvode i drugim organizacijama civilnog društva s područja Virovitičko-podravske županije. Prepoznali smo značaj pomagati zajednici u kojoj živimo i poslujemo, pa dio svoje zarade odvajamo za njenu dobrobit“

Dubravka Ćoralić, obrt Aktivni konto je navela da se „obrt Aktivni konto bavi knjigovodstvenim uslugama i od svog osnutka (od prije dvadesetak i više godina) pomaže udrugama u zajednici“. Obrt su nominirali Športska udruga Svjetlost Osijek, Volonterski centar Tenja i Udruga za kreativnu edukaciju Školarac Tenja.

Priznanja za filantropsku inicijativu građana je dobila inicijativa „Lege za djecu superjunake“. Ivica Lenard je u ime „Lega“ rekao kako ova inicijativa okuplja jedanaest pojedinaca koji pomažu novcem i neposrednim sudjelovanjem u liječenju i oporavku „djece–superjunake u njihovoj borbi protiv bolesti“. Okupila ih je ideja o humanitarnoj trodnevnoj utrci Osijek-Dubrovnik u kojoj su uspjeli vožnjom bicikala i maratonskim trčanjem prijeći 1000 km za tri dana i prikupiti oko 30.000 kn donacija koje su potom usmjerene za nabavku medicinske opreme za Kliniku za pedijatriju KBC Osijek, te za financiranje troškova puta i smještaja bolesne osječke djevojčice tijekom njene uspješne neurorehabilitacije u dubrovačkoj Poliklinici Glavić.

Na svečanom događanju su nazočili Vladimir Ham, zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka, o.d. župana Virovitičko-podravske županije Sanja Bošnjak, Vladimir Šišljagić, župan Osječko-baranjske županije, Milan Vanđura, direktor Hrvatske gospodarske komore Virovitičko-podravske županije, Darko Knežević, predsjednik Hrvatske obrtničke komore Osječko-baranjske županije, Zoran Kovačević, predsjednik Hrvatske gospodarske komore Osijek i brojni drugi gosti.

Nagradu Johann Kohlhoffer Zaklade Slagalica su podržali predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska obrtnička komora, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Dodjelu Nagrade Johann Kohlhoffer za filantropa za 2016. godinu je financirana kroz projekt IPA 2012 projekta „Povjerenje u lokalnu filantropiju“ kojeg provode Zaklada Slagalica u partnerstvu s udrugama Projekt građanske demokratske inicijative iz Belog Manastira i ODRAZ – Održivi razvoj zajednice iz Zagreba.

Fotografije