Zaklada Slagalica

U šetnji s osječkim filantropima

Datum objave: 24.09.2019. 12:02:11

Tradicionalna Filantropska šetnja okupila je zainteresirane šetače koji su u šetnji dugoj dva sata susreli neke od poznatih osječkih filantropa. Pod vodstvom stručnog vodiča Tina Kovačevića i uz podršku amaterskog kazališta OKOS oživili smo neke od povijesnih osoba koje su svojim filantropskim doprinosom obogatili osječku povijest.

Tako su šetači upoznali Adelu Deszaty - imućnu udovicu apotekara Deszatya iz Duge ulice (današnje Strossmayerove) ulice. Bila je glazbeno obrazovana te je utemeljila osječki trio – Deszaty (klavir), Josip Blau (violina), Ivan Nepomuk Hummel (čelo) – koji je u njenom domu okupljao poznate osječane. Glazbena škola Franje Kuhača u Osijeku otvorila je vrata Adeli Deszaty koja je šetačima odsvirala svoja djela i ispričala neke od crtica iz svojega života, a posebno se osvrnula na svoj dobrotvorni rad i osnivanje zaklade u spomen na svoje roditelje.

Vrata svoga doma šetačima je otvorio poznati industrijalac i dobrotvor Lorenz (Lovro) Jäger koji je zbog svojih zasluga za razvoj domaće drvne industrije i dobrotvornog rada godine 1887. odlikovan Viteškim križem Franje Josipa I., a od grada Osijeka dobio je 1886. titulu počasnog građanina. Jedna od ulica u današnjem središtu Osijeka 1888. nazvana je njegovim imenom, a upravo u toj ulici se nalazi i Zaklada Slagalica. Jäger se u razgovoru sa šetačima prisjetio svojih poslovnih rezultata, ali i svog filantropskog doprinosa Osijeku, našičkom kraju i svom rodnom gradu Eichstättu.

Prolazeći glavnim osječkim trgom, ispred hotela Central, šetači su susreli i Josipu Glembay – osnivačicu Jubilarne zaklade više djevojačke škole u Osijeku, koja 1918. mijenja ime u Jubilarnu zakladu Josipe Glembay. Ona ih je nakratko pretvorila u zbor i upjevala ih prije odlaska, jer je svojedobno utemeljila i Učiteljski pjevački zbor u Osijeku.

Filantropska šetnja završila je u dvorištu Vikarijata, mjestu na kojemu je zahvaljujući filantropskom trojcu Huttler – Kohlhoffer – Monsperger 1870. godine Osijek dobio prvo sirotiše.

Doprinos u oživljavanju likova dali su glumci amaterskog kazališta OKOS Tena Magdić, Domagoj Butković i Mateja Vadlja, a likove dramatizirala Marta Mekovec De Carvalho Pokupić.

Filantropsku šenju i ove godine podržala je Turistička zajednica Grada Osijeka, a nesebičnu podršku su osigurali i Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku, Glazbena škola Franje Kuhača i hotel Central.

Fotografije