Zaklada Slagalica

TFOS2020: Treskom kroz filantropiju

Datum objave: 24.09.2020. 09:51:46

Tramvaj u Osijeku vozi još od davne 1884. godine kada je s radom krenuo konjski tramvaj. Time je Osijek postao prvi grad u Hrvatskoj i jedan od prvih gradova u ovom dijelu Europe s uvedenim tramvajskim prometom.

Danas mnogi osječani biraju tramvaj kao svoje omiljeno prijevozno sredstvo, a još kada uz njega dobijete i stručno vodstvo turističkog vodiča koji vožnju osvježava sjajnim povijesno-filantropskim pričama onda znate da ste uskočili u Treskom kroz filantropiju. Tramvaj je svoj krug započeo na glavnom osječkom trgu ispred Hotela Central, vožnja se nastavila u smjeru u kojemu vozi osječki kolodvorac, prošlo se pokraj stare Desatičine ulice, nastavilo putem Europske avenije i osječke bolnice nastale kao znak rada trojice filantropa – Kohlhoffera, Huttlera i Monspergera, a završilo pokraj Dvorca Pejačević – mjesta gdje je rođen grof Pejačević, darivatelj secesijskog zdenca koje svoje mjesto danas ima na osječkoj promenadi.

Vozili smo se uz podršku Gradskog prijevoza putnika u oslikanom tramvaju osječkog umjetnika Rebusa, priče nam je pričao turistički vodič Tin Kovačević, a fotkao nas je Mario Miloloža.

Cijelu album Treskom kroz filantropiju možete pogledati ovdje.

Fotografije