Zaklada Slagalica

Najavljujemo treći Tjedan filantropije u Osijeku od 24. do 28. rujna 2018!

Datum objave: 19.09.2018. 12:09:28

(Osijek, 19. rujna 2018.) Zaklada Slagalica i Zaklada Srce grada Osijeka uz podršku Grada Osijeka i ove godine od 24. do 28. rujna sudjeluju u obilježavanju nacionalnog Tjedna filantropije te nizom događanja ističu pozitivne primjere iz osječke filantropske povijesti i promoviraju važnost rada za zajedničko dobro.

Na konferenciji održanoj danas kod Secesijskog zdenca, zamjenica gradonačelnika Osijeka Žana Gamoš istaknula je: „Želim naglasiti smisao održavanja ove konferencije kod našeg secesijskog zdenca koji je grad dobio na dar od velikog filantropa Pejačevića. Pozivam sve sugrađanke i sugrađane grada Osijeka da se odazovu i posjete Tjedan filantropije u Osijeku koji će trajati od 24. do 28. rujna, a zasigurno će biti mjesto druženja, dobre zabave i uživanja. Grad će uvijek podupirati ovakve filantropske inicijative i događaje s ciljem održavanja tradicije.“

Najavljujući program trećeg Tjedna filantropije u Osijeku upraviteljica Zaklade Slagalica Branka Kaselj je rekla:" I ove godine našim sugrađanima i sugrađankama nudimo zanimljive razglede grada kroz koje mogu istražiti njegovu bogatu filantropsku prošlost. No, važno je nastaviti ulagati u edukaciju i motiviranje novih generacija filantropa u Osijeku." Vladimir Ham, predsjednik Upravnog odbora Zaklade Srce Grada Osijeka je poručio "O filantropiji trebamo razmišljati kroz cijelu godinu, trebamo znati kome i kada smo potrebni i koliki trag u društvu ostavljamo svojim djelovanjem“.

Osječani i njihovi gosti se mogu upoznati s bogatom osječkom filantropskom poviješću u jedinstvenoj Filantropskoj vožnji osječkim tramvajem koja je na programu u srijedu, 26. rujna u 18.00 sati. Jednosatni obilazak treskom će započeti na Trgu Ante Starčevića uz stručno vodstvo dr.sc. Zlate Živaković Kerže - „najuvjerljivije glasnogovornice prošlosti Osijeka“.

Novina u ovogodišnjem programu je Amazing Race Osijek, natjecateljska hodačka avantura širim središtem Osijeka. Prijavljene ekipe će učiti o našem gradu tražeći i rješavajući zagonetke ostavljene na zanimljivim lokacijama, a prijaviti se mogu ekipe od tri člana/ice.

Za glazbeni program na FilnatroPIJI pobrinut će se Dinko Pleša, WHITE acoustic cover band i Chordonblue, a posjetitelje će zabavljati i žongleri s vatrom i poi žongleri.

PROGRAM

Tjedan filantropije u Osijeku započinje u ponedjeljak 24. rujna, javnom tribinom "Filantrop i ja – kako postati dobročinitelj u par jednostavnih koraka" kojom se želi pokazati kako smo svi mi ponekad filantropi te koliko su oni potrebni suvremenom društvu. Javna tribina se održava u kinu Urania, s početkom u 18:30 sati. Gosti tribine su poznati osječki dramatičar, prozaik i aktivist Davor Špišić, doc.dr.sc. Marina Stanić s Ekonomskog fakulteta u Osijeku i Maja Sajler Garmaz iz udruge Srce za Afriku, koji će podijeliti svoja iskustva s volontiranjem, aktivističkim djelovanjem i radu za zajednicu.

U srijedu, 26. rujna od 18:00 sati s Trga Ante Starčevića kreće Filantropska vožnja tramvajem, uz stručno vodstvo uvažene povjesničarke dr.sc. Zlate Živaković Kerže.

U četvrtak 27. rujna održat će se prva Amazing Race Osijek inspirirana filantropima slavonske metropole. Igra – utrka koncipirana je tako da natjecatelji moraju proći 12 punktova rasprostranjenih po širem centru Osijeka. Utrka počinje u 17:00 sati i traje do 19:00 sati. Natjecatelji će se okupiti na Trgu Ante Starčevića koji će ujedno biti i startna i ciljna točka cijele utrke. Može se prijaviti do 6 ekipa po maksimalno 3 osobe. Svaka ekipa dobiva različiti trag koji otkriva jednu točku na karti.

U petak, 28. rujna 2017. godine, od 18 do 22 sata Tjedan se zatvara dobrotvornim buvljakom originalnog naslova FilantroPIJA u dvorištu iza kina Urania i restorana Lumiere. Osim što će građani moći bolje upoznati osječke udruge i družiti se, moći će i uživati u glazbenom programu uz nastupe Dinka Pleše, WHITE accustic cover banda te Chordeonblue. Na FilantroPIJI posjetitelje će zabavljati i Plamingo arts (žongleri vatrom) te Telastic team (poi žongleri).

Program je i ove godine dio nacionalnog Tjedna filantropije.

Fotografije