Zaklada Slagalica

U Belom Manastiru obilježen Međunarodni dan obitelji

Datum objave: 30.05.2016. 08:40:31

Vrijeme u kojem živimo nas ispravlja pred zadaćom jačati lokalne kapacitete za razvoj zajednice i mobilizirati stanovništvo na aktivno sudjelovanje u pozitivnim promjenama. Jedan od ključnih mehanizama za poticanje razvoja zajednica su lokalne zaklade koje putem različitih filantropskih aktivnosti jačaju svijest građana o važnosti sudjelovanja i pomaganja. Ovo su ciljevi projekta „Povjerenje u lokalnu filantropiju“ kojeg provode Slagalica – zaklada za razvoj lokalne zajednice iz Osijeka i partnerske udruge Projekt građanske demokratske inicijative iz Belog Manastira i ODRAZ - održivi razvoj zajednice iz Zagreba. Projekt se provodi u sklopu programa IPA 2012 “Povjerenje u lokalnu filantropiju” koji se financira potporom Europske unije, a sufinancira ga Ured za udruge Vlade R. Hrvatske.
28. svibnja 2016. godine u periodu od 10.00 do 16.00 sati u Lovačkom domu u Belom Manastiru, udruga Projekt građanske demokratske inicijative iz Belog Manastira je organizirala veliko druženje djece, učenika šestih razreda OŠ "Dr. Franjo Tuđman" iz Belog Manastira, njihovih učitelja i roditelja, te skrbnika i udomljene djece i mladih s područja grada i okoline povodom Međunarodnog dana obitelji. Uživali su u pečenju kobasica na vatri, šetnju po šumi uz razgovor o biljkama, učili kuhati grah u kotlu, natjecali se u igrama na otvorenom te sudjelovali i natjecanju u nogometu sa svojim roditeljima, i još puno toga.
Cilj druženja je bio predstaviti projekt „Povjerenje u lokalnu filantropiju“ te putem ove prve lokalne kampanje, prikupiti sredstva za zakladnu imovinu zaklade u osnivanju. „Zaklada PUT je zaklada u osnivanju,“ rekla je Mirela Alagić, predsjednica P.G.D.I, „za djecu i mlade koji napuštaju udomiteljski sustav i koja je u Baranji više no potrebna. Imajući u vidu da smo po broju udomljene djece pri samom vrhu u Hrvatskoj, važno je pomoći ovim mladim ljudima u njihovim daljnjim koracima prema osamostaljivanju, obrazovanju, zapošljavanju, te im omogućiti ostanak u Baranji koja je dodatno i pod pritiskom iseljavanja“, rekla je Alagić.
Na događanju je nazočio i gradonačelnik Belog Manastira Ivan Doboš koji je tom prilikom istaknuo kako je Grad Beli Manastir već uključen u aktivnosti oko osnivanja ove nove Zaklade i nastavit će aktivno pomagati njen rad jer u njoj vidi partnera za razvoj grada, ali i šire regije Baranje.

Fotografije