Zaklada Slagalica

Predstavljanje rezultata Nacionalno istraživanje o individualnoj i korporativnoj filantropiji u Hrvatskoj

Datum objave: 19.04.2017. 09:46:08

Rezultati prvog nacionalnog istraživanja o individualnoj i korporativnoj filantropiji u Hrvatskoj bit će predstavljeni u Kući Europe 27. travnja 2017. godine u 13 sati.

Istraživanje je provedeno u sklopu projekta "Povjerenje u lokalnu filantropiju" kojeg provodi Slagalica - Zaklada za razvoj lokalne zajednice iz Osijeka, u partnerstvu s udrugama ODRAZ - Održivi razvoj zajednice iz Zagreba i P.G.D.I. - Projekt građanske demokratske inicijative iz Belog Manastira. Projekt financira Europska unija kroz program IPA 2012, uz sufinanciranje Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

U Hrvatskoj postoji filantropski potencijal i građani su svjesni svoje suodgovornosti za opće dobro koje dijele s ostalim članovima društva te vide brigu za razvoj zajednice kao svoju dužnost. No, na razvoju ovoga potencijala treba još raditi jer više od polovice građana zna vrlo malo o zakladama koje iniciraju akcije od općeg dobra i nisu spremni njima davati zbog nepovjerenja u njihov rad, premda vide prednost takvog davanja u osjećaju sigurnosti da će sredstva biti pravilno i transparentno utrošena. Tvrtke daju, ali većina izdvaja za akcije od općeg dobra na ad hoc bazi. I premda je kod poslovnog sektora vidljiv pad izdvajanja u zadnje tri godine, za povećavanje njihovih izdvajanja dobro bi bilo donošenje poticajnijih propisa za davanja, kao i uspostavljanje mehanizama koji bi pratili i vrednovali učinke donacija na društvo i zajednicu.

Više o svemu bit će riječi na proširenoj konferenciji za medije.

Dokumenti

Pozvnica

Pozvnica
0.45 MB