Zaklada Slagalica

Donirajte

Donirajte aktivnosti koje podržava Zaklada

Prednosti davanja kroz Zakladu

Fleksibilnost
Zaklada je kroz tzv. imenovane Fondove u mogućnosti pružiti uslugu po mjeri, odražavajući pojedinačne interese i mogućnosti svakog donatora. To obuhvaća sve aspekte poslovanja Fonda, od pojedinog područja za koji donatori mogu imati poseban interes, do toga u kojoj mjeri žele biti uključeni u donošenje odluka o potporama koje će se dodjeljivati iz njihovog Fonda. Štoviše, široki područje rada Zaklade znači da donator može dati za bilo koju dobrotvornu svrhe od koje će lokalna zajednica imati koristi.

Lokalni fokus
Zakladom upravljaju ljudi iz lokalne zajednice i daju potpore za lokalne potrebe. Donatori znaju da će njihov novac ići samo u dobrotvorne svrhe organizacijama i volonterskim skupinama od čijeg će rada koristi imati lokalno stanovništvo. Štoviše, donatori imenovanih Fondova imaju priliku, ako to žele, učiniti svoje davanje još više lokalnim tako što će se usmjeriti na grad ili kvart u kojem žive ili u kojem posluju.

Pogodnost
Imenovani se fondovi mogu postaviti brzo i jednostavno. Velik dio rada koji je uključen u registraciju nove zaklade ili humanitarne udruge te posljedično vrijeme i trošak može se izbjeći jer Zaklada već ima ljude i zakonski okvir. Potreban je samo jednostavan ugovor, koji se, prema potrebama i želji, može kasnije i mijenjati. Štoviše, Zaklada obavlja sav redovan posao vezan uz administriranje programa potpora, od odgovaranja na upite do odlučivanja, kao i sve knjigovodstvene obaveze te izvještavanje.

Odgovaranje na potrebe
U zajednici kakva je naša mnoge su potrebe nedovoljno vidljive. Štoviše, veliki dio rada u zajednici provode male i manje poznate/prepoznate grupe. Ponekad je teško saznati koje to lokalne dobrotvorne udruge i projekti trebaju pomoć. Zaklade dobro poznaju stanje u lokalnoj zajednici što može pomoći u identificiranju odgovarajućih primatelja i u pristupu onima koji inače ne bi mogli pronaći potrebna sredstva.

Stručnost
Zakladom upravljaju članovi i članice Upravnog odbora koji dolaze iz različitih sektora u zajednici, sa širokim spektrom vještina i iskustva te opsežnog znanja o lokalnoj zajednici i njenim potrebama. Zaklada ima postavljene sveobuhvatna pravila i procedure o programima potpora, što osigurava učinkovitu obradu i pažljivu procjenu svake prijave. Zaklada također ima pristup stručnim savjetima, primjerice u upravljanju svojim rastućim ulaganjima.

Stalnost
Zaklada je ovdje da ostane. Gradeći značajnu, višenamjensku zakladnu imovinu za zajednicu, Zaklada pomaže ne samo u zadovoljavanju trenutnih potreba, već i razvoju sredstava koji će odgovarati na potrebe budućih generacija. Štoviše, svatko tko razmišlja o ostavljanju nasljedstva lokalnoj zajednici može biti siguran da će Zaklada nastaviti osiguravati da su njihove dobrotvorne želje trajno poštovane.

Izvor: Community Foundation Network, Velika Britanija